Începând cu data de 15 martie toate persoanele juridice incluse în categoria denumită generic Horeca vor trebui sa treacă în meniu și ingredientele fiecărui produs sau a fiecărui fel de mâncare. Nu pot să spun în ce măsură este reglementată această chestiune la nivel european, eu nu am văzut prin Italia sau Austria trecută chiar toată lista de ingrediente, așa că nu comentez necesitatea introducerii ei.
Ce m-a surprins, însă, este virulența șefului APC, care, cu un discurs extrem de agresiv și voit populist, promitea el să disciplineze tot segmentul Horeca. În alte vremuri ar fi un discurs perfect de politruc comunist care se lupta din greu cu burghezia. Problema mea este că, de câte ori vreo instituție a statului vrea să arate că își face treaba, vine cu o abordare de aceste fel, care tratează totul la grămadă, lovește nediscriminatoriu în sectorul privat de bună și rea credința și presupune, fără nici o dovadă de altfel, cu toată lumea este vinovată. Prezumția de nevinovăție nu se mai aplică, pentru că bugetarii au dobândit prostul obicei de a ataca privații ca fiind sursa tuturor relelor în acest stat de drept, stat care de altfel nu mai prea există. Orice bugetar cu o funcție mai de seamă se erijează în cunoscător al adevărului absolut si are pretenția sa arate el privatului cine este șeful. Un alt exemplu pe care pot să îl dau este pretenția celor de la finanțe de a chema aleatoriu cetățenii să își justifice averea. Din nou aceeași problemă, eu, ca cetățean sunt vinovat apriori și trebuie să îmi dovedesc nevinovăția în timpul meu. Vă las să ghiciți cine vor fi chemați și dacă vă gândiți la politicieni, maneliști, acoperiți sau milionari de carton, greșiți profund. Nu știu cum se face, dar de regulă, în mare parte din cazuri, tot cei care sunt corecți sunt controlați.
Ca să revenim la respectiva măsură, nu va rezolva nimic din problemele care infestează Horeca și am să detaliez de ce:
- Nu toți cei din Horeca sunt țepari sau de rea credință. Cei pe care îi cunosc eu sunt de bună credință. De fapt foarte mulți chiar sunt de bună credință. Poate că procentul celor de rea-credință este mai mare ca în alte țări, dar o listă de ingrediente nu va schimba asta cu absolut nimic.
- Calitatea proastă taxată la suprapreț. Din nou, revenind la punctul 1, lista ingredientelor nu va schimba nimic din politica de prețuri. Faptul că tu scrii ce conține un fel de mâncare nu înseamnă că este și gătit corespunzător sau că prețul este adecvat.
- De regulă, în restaurant nu se folosesc majoritatea ingredientelor cu nume de chimicale ( cele cu E) pe care le găsiți pe eticheta produselor din supermarket. Nu prea se folosesc nici înlocuitori sau proteine adăugate. In parte din cauză că nu este nevoie să conservi produsul pe termen îndelungat, în parte pentru că este greu să disimulezi proteina din soia în grătarul de porc. De fapt este aproape imposibil, chiar trebuie să folosești porc. Poveștile cu să scrie Horeca numărul de E din produs ca să știm dacă ne îmbălsămam sau nu, este doar isterie populistă. Ar fi mai potrivit să meargă respectivul domn să vadă ce conține o șuncă de porc la noi în supermarket și în Italia în același supermarket. Garantat la noi te poți îmbălsăma, dacă asta vrei. În restaurant este ceva mai greu, procesul de gătire este altul, modul de prezentare este altul, toată tehnologia este alta. Nu contest că mai sunt care înlocuiesc produse, untul cu crema de unt de exemplu, dar procentul este infim fața de ce conțin produsele din magazin.
- Faptul ca eu trec că perișoarele conțin carne de porc, ou și orez nu spune nimic despre calitatea acestor ingrediente. Trecând peste aberațiile respectivului domn cum că, în curând, perișoarele se vor face din faină de greieri, faptul ca am scris porc nu spune nimic despre ce parte din animal este vorba, când a murit porcul ăla și de câte ori i-a fost prelungit termenul de valabilitate. Și orezul poate că nu este fiert de azi dacă mă gândesc bine. Lista nu menționează de fapt calitatea ingredientelor, modul lor de depozitare, modul de preparare.
- Mizeria din anumite restaurante și condițiile de lucru improprii va rămâne exact le fel. Lista de ingrediente nu are nimic de-a face cu mediul de lucru și cu neglijența angajaților.
- Evaziunea fiscală va fi exact la el de mare, dacă nu mai mare, odată cu creșterea Tva-ului. Am fost prin nordul țării în restaurante în care îți spunea mare la început de meniu că nu poți achita decât cash.
Ce doresc să spun este că această listă de ingredient va schimba prea puțin din mentalitatea din Horeca. Poate că este necesară, poate că nu. Cei de bună credință vor rămâne de bună credință, ceilalți nu. Ce este greșit în această declarație este prezumția celor de la APC cum că toți cei din Horeca sunt la fel și o să îi disciplineze ei pe toți. Pretenția de a deține adevărul și puterea absolută este o boală grea. Așa că cei de la APC nu spun nimic despre restaurantele unde au fost în control și totul era în ordine? Eu nu am auzit nici o declarație de acest gen. Tot ce am auzit sunt declarații cu restaurante închise, poate pe drept, nu contest, care amplifică percepția publicului că Horeca este dușmanul. Zilnic citesc articole în care efectiv se laudă că au mai închis restaurante.
Controalele sunt necesare iar o legislație coerenta trebuie să existe, fără îndoiala. În ce privește autoritățile din Cluj eu am o bună colaborare. Doar că la nivel central pare să de fi declanșat o luptă de clasă cu Horeca. Horeca este dușmanul, nu contează ca membrii ei sunt de multe feluri. Horeca este cea care creează probleme. Uitați-vă la noi cât muncim să eradicăm dușmanul de clasă, burghezi s-ar fi spus acum ceva zeci de ani. Privații sunt problema, v-ar spune orice instituție bugetară. Sigur, se poate întreba cineva , de ce până acuma nu s-au făcut controale în Horeca la modul serios sau de ce au fost autorizate aceleași restaurante închise de OPC. Aș fi curios de răspuns. Pentru că dacă tot nu ai făcut controale zeci de ani și ai permis ca oricine sau orice să funcționeze, atunci îți faci mea culpa pe tăcute și te pui pe treabă fără să mai faci și campanie electorală din asta.