Nu mă mai întreba dacă ardeiul iute este iute

Condiment foarte popular în bucătăria românească, ardeiul iute este folosit  atât  la gătit, cât și ca atare, ca însoțitor al unor feluri de mâncare.  Un consumator de ciorbă de burtă vă va spune că acel fel de mâncare nu se poate consuma fără ardei iute ( nu sunt de acord), dar se obișnuiește , în funcție de obiceiuri și preferințe , consumarea lui și la alte ciorbe sau feluri principale.

Pentru că este foarte cerut, noi, ca restaurant, îl oferim gratuit clienților, cam cum oferim sarea, piperul sau oțetul.  Noi îi preferăm pe cei murați, în primul rând pentru că toți din borcan sunt iuți și, în al doilea rând,  pentru că sunt la un preț rezonabil indiferent de sezon. Daca printre ei se strecoară unul care nu este iute atunci prin murare iuțeala  se va transmite la toți. Este mult mai ușor decât să cumperi din cei cruzi și să îi tot testezi daca sunt iuți sau nu, piața fiind invadată de cei turcești sau bulgărești, care de regulă nu sunt picanți.  Sigur, dacă am cere doi lei de fiecare ardei, ne-am permite căutarea extensivă a ardeiului iute perfect, dar fiind un produs oferit  gratuit încercam să maximizăm relația cost/efect   și in consecintă ardeiul iute murat este soluția.

Dar revenind la ale noastre – ardeiul iute poate fi mic , mare, rotund, lunguieț, verde sau roșu, el va fi întotdeauna suficient de picant, tocmai pentru că ne pasa de satisfacția si confortul  tău. 

Acestea fiind zise urăsc două întrebări:

„Ăsta-i ardei iute?”

 Nu, dragă client, este pus acolo lângă ciorba strict de decor. El arata că un ardei iute, are forma de ardei iute, are culoare de ardei iute, are gust de ardei iute, dar noi îl folosim de decor, că așa ne vine nouă să îl punem lângă ciorba pentru contrastul de culoare.

„Este iute ardeiul iute?”

 Da, este iute. Daca ți-l oferim ca ardei iute atunci noi, că restaurant ( și majoritatea restaurantelor), l-am achiziționat ca fiind iute. Îl și gustăm câteodată, ca să ne asigurăm. Firma familială  care pune murăturile ( da, sunt de casă) consuma o grămadă de timp și energie că să fie sigura că e iute amestecul magic.  Iar tu ignori efortul nostru prin întrebarea: este iute? Ce te aștepți de la mine să spun? Că nu? Ai dori să gust din fiecare personal? Nu pot, din considerente de igienă și apoi, după primii trei mâncați oricum mi-am făcut praf papilele gustative și nu mai simt nimic. Și nu cred că ai prefera să îți servesc un ardei iute care a fost în prealabil testat, nu?

Chiar daca nu are forma traditionala pe care o cunoasteti, si cel din imagine este totusi un ardei foarte iute.

Că să evit toate astea, azi am pus pe linie următorul anunț: ARDEIUL IUTE ESTE IUTE. Pofta bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: