Statul ma vrea politist, dar eu nu ma las

În calitatea mea de șef de unitate la un restaurant răspund  de aplicarea ultimelor reglementări legale care prevăd că în restaurante au acces numai cei cu certificat verde. De regulă această responsabilitate este delegată persoanei de la casă, dar în momentele de aglomerație dau si eu o mană de ajutor pentru că respectiva operație este consumatoare de timp și resurse, iar clienții puțin înțelegători când trebuie sa aștepte. Nu am o problema cu munca de control efectivă,  firma mă plătește pentru asta si  nu  am dileme morale , fiind de acord cu respectiva măsura, dar am dileme sociale și etice privind rolul pe care mi-l atribuie Statul fără voia mea.

Că să fiu și mai clar, sunt pentru vaccinare, nu am o problemă cu faptul că trebuie să îi accept numai pe cei cu certificat verde, sunt pentru distanțare socială și sunt pentru respectarea legii. Faptul că sunt vaccinat este o alegerea pe care am făcut-o singur, pe care nu încerc să o impun la nimeni și consider în continuare că vaccinarea trebuie să fie o alegere personală, făcută în baza unei decizii responsabile și informate. Înțeleg logica controlării certificatului verde, doar că nu o înțeleg că prima măsură într-o tară in care procentul celor vaccinați este de 30%.  Îmi trec prin cap multe alte măsuri simple, de distanțare și interzicere înainte de a ajunge la verificarea certificatului.  Cred  că limitarea numărului maxim  de oameni raportat la suprafața încăperii, fie că se aplică la restaurant, mall, biserică sau îl altă ocazie era prima măsură necesară, raportat la faptul că suntem o tară cu nevaccinați majoritari.  Verificarea certificatului este și ea necesară desigur, dar este o măsură bazată pe un criteriu nu foarte relevant în situația actuală. Mai mult nu este o măsură completă pentru că eu nu pot verifica legal și identitatea persoanei iar în consecință îmi poate prezenta  orice certificat. Așa că Statule m-ai făcut polițist, dar așa, mai de grădinița, căci nu mi-ai dat si puterile  sa îmi duc misiunea pana la capăt corespunzător. Dacă eu nu am certitudinea că certificatul este al persoanei controlate atunci măsura devine inutilă. Sigur, pot sa mai uit dacă este același gen si vârsta  corespunde, dar cam atât, si mă si expun unor greșeli prea puțin galante stiind fiind sensibilitatea doamnelor la vârsta. Chiar crezi ca pot sa le intre care este vârsta lor reală?

Din perspectiva rolului meu nou atribuit văd situația foarte confuz si nu înțeleg ce vrei de la mine , Statule. Eu văd că  cei anti-vaccin sunt mai puternici și mai vocali  decât cei pro-vaccin, diverse persoane au devenit eroi de moment prin lupta lor cu statul împotrivă vaccinării ( deși nu au calificare medicală sau și  mai bine, nici o calificare) iar în mediul virtual  domină propaganda anti-vaccinare și teoriile conspirației.  Avem medici care concurează cu artiști , avocați sau alte profesii în a deveni apostoli ai anti-vaccinării, televiziuni care profită și își cresc ratingul  prin prezentarea părtinitoare  a opiniilor și exploatarea cinică a necunoașterii,  iar actul medical al vaccinării a devenit un act de supunere față de stat când ar trebui să fie un gest liber consimțit bazat pe o informare corectă. Dar pe tine nu te vad nicăieri. Acum când este mai mare nevoie de tine, sa intervii cu autoritate, sa iei masuri, sa faci un plan de ieșire din criză, sa ne protejezi pe noi, cetățenii tai, tu, Statule, lipsești cu desăvârșire.

Iar când ți-ai făcut simțita prezența, ai început transformându-mă pe mine în polițist. Iar de luni și alții vor fi polițiști de grădinița, la fel ca și mine. Autoritatea de a controla certificatele, dincolo de gestul banal al scanării, mă pune într-o poziție foarte ingrată de a tria si interzice, pe mine, lucrătorul din industria ospitalității.  Eșecul tău  in stăvilirea pandemiei încerci sa îl arunci asupra mea si mă lași pe mine sa lupt în continuare cu cei nehotărâți controlând certificate verzi.  Trebuie sa iți spun însă  ca nu  este treaba ușoară, pentru că cei pe care nu i-ai convins încă de necesitatea vaccinării nici nu înțeleg măsura. Iar eu nu am cum să ii fac sa înțeleagă, nu am autoritatea științifica necesară sa explic termeni medicali, sociali, sau să detailez funcționarea unui vaccin. Oare pe mine, controlorul de certificate verzi,  te bazezi tu cu această  măsura când rata îmbolnăvirilor o ia direct in sus, morții se adună prin spitale și starea de revoltă împotrivă ta, Statule,  se accentuează? Faptul că nu poate intra în restaurant îl vă face pe om să se vaccineze dacă el nu este convins de necesitatea actului medical? Nu, eu cred că nu îl vă face. Te aștepți de la mine sa îl oblig sau sa umblu cu acul după el? Nu cred ca  acesta este rolul meu, Statule. După cum nu cred că eu trebuie să duc campania ta pro-vaccinare și să ascult toate teoriile conspirației cu care se împăunează lumea. Sigur, este  interesant si distractiv in alte circumstanțe sa vezi cum niște minți odihnite pot denatura știința. Folclorul anti vaccinare rezultat este foarte vast iar teoriile conspirației nenumărate.   Am auzit până acum toate poveștile posibile, de la simplul nu mă vaccinez că nu îmi spune mie nimeni ce sa fac, pana la detaliile conspirației  lui Bill Gates împotriva omenirii. Te va surprinde, Statule, câți sunt intimi cu Bill, cu extratereștrii si câți se pricep la medicină, dar eu unul, nu sunt printre ei.

Toată neputința ta, Statule, de a gestiona pandemia nu se poate transfera asupra unor terți ca și mine.  Eșecul tău atât de plenar în această campanie trebuie să ți-l asumi. Actul discutabil de a-i obliga pe cei nevaccinați să de vaccineze nu îl pot prelua eu, cel  care controlez certificatele verzi. Nu este rolul meu să îi conving de existenta virusului, de riscurile la care se expun sau de iminența dezastrului social. Acesta este rolul tău. Da, măsură cu accesul bazat pe certificat verde funcționează în țări cu rată de vaccinare mare,  dar acolo ei au început cu măsuri care privesc distanțarea fizică și ce este cu adevărat important, au reușit să convingă populația să se vaccineze.  Pentru că dacă nu sunt convinși să se vaccineze atunci nu sunt convinși nici de necesitatea distanțării sociale  iar luatul mesei în  restaurant este doar o parte din interacțiunile sociale zilnice  in care te poți infecta.

Am auzit des  teoria că la noi analfabetismul funcțional fiind mare și gradul de educație scăzut face că lumea să creadă în teoria conspirației. Poate că așa o fi, nu sunt specializat în psihologie socială, dar și la oamenii aceia poți să le vorbești într-un fel care să îl înțeleagă.  Faptul că tu nu ai avut o atitudine fermă, consecventă și cu explicații ușor de înțeles de către oricine a făcut să ajungem aici.  Tu, Statule, ai lipsit când era mai acut nevoie de tine, ai consumat timp și resurse pe lupte interne între conducătorii tăi vremelnici, te-ai lăudat că ai învins pandemia când valul patru întuneca orizontul, ai omis să iei simple măsuri de distanțare fizică când era mai necesar, ai permis aglomerările de oameni atât de iubite de virus  și acum practic ne arunci problema în brațe și te speli pe mâini.

Este o mare diferență intre a nu te vaccina în mod informat pentru că la nivel personal  consideri că riscurile sunt mai mari decât beneficiile și atunci accepți că sunt locuri și servicii la care nu ai  acces, și a nu te vaccina pentru că alții te-au convins profitând fără scrupule de naivitatea ta și folosind argumente care combină medicina populară cu alchimia și vrăjitoria.  Această diferență însă nu poate fi remediată de către mine prin controlul certificatelor verzi. Munca de convingere este apanajul tau, Statule. Tu trebuie să îi asculți, să îi înțelegi și să îi convingi pe cei neconvinși încă. Trebuie să găsești un limbaj de comunicare și înțelegere cu ei și să vezi care sunt obiecțiile și fricile lor. Sigur, vă rămâne întotdeauna un mic procent refractar și cu idei revoluționare, și cu aceștia pot să accept  să fac munca de polițist pentru binele comun, dar aceștia pot reprezenta doar  un procent rezonabil din total si nu majoritatea.

Așa că revin la titlu , degeaba mă vrei polițist, Statule, pentru că eu nu îmi doresc să fiu. Nu doresc această autoritate și nici nu consider că trebuie să o am. Nu este datoria mea sociala. Nu este rolul meu, iar când citesc măsurile care se vor lua în continuare am mari îndoieli că tu, înțelegi care este rolul tău in aceasta luptă. Mai mult mă îndoiesc ca tu înțelegi ca ești in mijlocul unei lupte care ne afectează pe toți si are mari șanse să se sfârșească cu o înfrângere a tuturor. Degeaba ai vrea tu sa muți frontul la nivelul meu, deja scena bătăliei este mult prea extinsă pentru mine sa fac fată.   Iar dacă am ajuns într-un moment în care sunt necesare măsuri extreme  din cauza gravitații situației, atunci dintre noi doi polițistul nu poți fi decât tu, căci acesta este rolul tău si nu al meu și ai autoritatea legală să ți-l asumi.

P.S.  Prin Stat ( atunci când apare cu litera mare) mă refer la toate autoritățile, politice sau administrative, alese sau de carieră, care pot și ar trebui să influențeze campania împotrivă virusului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: