Pentru că sunt altruist din fire, doresc să te învăț cum să petreci un Paște și mai fericit în câteva instrucțiuni simple. Să ne înțelegem, Paștele este fericit oricum, dar cu un pic de efort îl poți face mai bun.
- Ține post. Este un prim pas obligatoriu pentru o sărbătoare fericită. Știu că este lung și greu, dar cum nu îl ții chiar toată ziua, ar trebui să reușești. Nu îți bate capul cu semnificația postului că oricum nu înțelegi nimic, dar fă paradă că postești. Spune la toți colegii de serviciu că tu ții post. Când termini cu ei, spune în supermarket, autobuz sau pe social media. Important este să știe lumea că tu ții post. Ideal ar fii ca firma la care lucrezi să aibă cantină. Acolo te poți desfășura, urlând în gura mare că tu ții post și nu ai suficiente feluri la dispoziție ca să poți alege. Ai vrea sa fie feluri consistente, ca și cele cu carne, dar să nu conțină carne. Foarte important, acasă nu ține post, că nu are cine să te vadă, în afară de familie, iar ăia știu oricum că mai calci pe alături.
- Fii religios și ține la ritualuri. Din nou, nu contează ce înțelegi, contează ce arăți. Fii sigur că toți din jurul tău știu că vei merge la biserica de Înviere. Semnificația sărbătorii este mai puțin importantă. Esențial este ca tu să iei lumina direct de la sursă, adusă cu avionul din Ierusalim. Ignoră că adusul cu avionul este o chestie recentă, iar lumina era sfântă și înainte de asta. Dacă chiar nu plănuiești să mergi, pretinde că frecventezi fie o biserica mai obscură și mai îndepărtată, fie una foarte aglomerată. În ambele cazuri poți să ai o scuză că nu te-a văzut nimeni.
- Apără religia ta. Cel mai probabil ai văzut la televizor sau ai auzit oricum despre conspirația catolicilor de a fura lumina ortodocșilor, prin sărbătorirea Paștelor în aceeași dată. Ignoră argumentele practice și teoretice în favoarea acestei schimbări și arată-te indignat de schimbarea în sine. Pretinde că pe tine nu te-a întrebat nimeni, iar tu, ultra-religiosul, nu poți accepta așa grozăvie. Poți să pretinzi chiar că, de fapt ăialalți, care nu sunt frații tăi întru credință creștină, nu au lumina care trebuie. Numai neamul ortodox o are.
- Fă curat în casă. Știi tu sigur că de Paști se face curat prin casă și se spală tot ce se poate spăla, doar așa este tradiția. Ignoră întrebarea evidentă, de ce numai de Paști?, în restul anului nu faci curat și speli? Umple-ți timpul liber cu această ne-plăcută activitate. Este Paști și trebuie să o faci, dar numai dacă te lauzi cu ea prin toate locurile posibile.
- Gătește feluri tradiționale. Partea frumoasă este că felurile respective variază de la familie la familie, așa că poți practic să gătești orice vrei tu, atâta vreme cât nu arată a salată de legume sau alt fel mai ușor. Ai mâncat legume destule în post. Important este să fie multă mâncare, cu cât arunci mai multă cu atât este semn de bogăție mai mare. Fii sigur că descrii în detaliu, cui vrea să asculte, inclusiv casierilor de la supermarket, ce o să gătești, cât o să gătești și când exact le gătești ca să aibă gustul perfect. Asigură-te că ești văzut de lume cu plasele de cumpărături pline. Ideal ar fi ca în final unul, sau chiar doi membri ai familiei, să ajungă la urgențe, dar se acceptă și un rău de la stomac cu desfășurare în cadrul familial. În acest caz fii sigur că ai spus la toate neamurile, colegilor de serviciu și personalului de la supermarket că atât de multă mâncare ați avut că vi s-a făcut rău. Ca să alunece în jos toate felurile pregătite, însoțește-le cu vin mult și ieftin sau orice altceva vrei tu.
- Fă spectacol pe social media. Aici merge cam orice, de la poze cu ouă vopsite, poze cu mâncare de Paști, la poze de natură religioasă. Orice poză este bună dacă dovedește cumva cât de fericit ești de Paști.
Și pentru după sărbătoare am câteva sfaturi:
- Aruncă toată mâncarea aia făcută degeaba . Ar fi trebui să știi, că nu este prima dată, dar oricum fă poze cu ea, să se știe cât de mult a rămas. Sigur nu este necesar să faci munți de mâncare, sarmalele se pot face și în cantități mai mici. Dacă nu poți împărți rețeta la doi sau trei, atunci roagă și tu pe cineva care poate folosi un calculator.
- Șterge toate pozele de pe social media. Gata, a trecut, nu mai dă nimeni like-uri, trebuie găsit altceva. Mai degrabă poți distribui cugetări religioase pe tema: lumina noastră a fost mai ceva ca lumina lor. Cel mai probabil că pentru tine ritualul este mai important, ce se află dincolo de el este o necunoscută. Fii foarte indignat pe catolici că vor să îți mute Paștele. Nu știi oricum cum se calculează data, dar chiar și așa, știi tu sigur că este data corectă.
- Plânge-te că postul îngrașă. Surpriză,surpriză, cartofii ăia prăjiți or fi de post, dar uite ca îngrașă. Dacă ai ținut post cu gândul secret că mai pierzi din kilograme atunci ai pierdut vremea degeaba, că de fapt te-ai îngrășat.
- Plânge-te la toată lumea ce greu a fost. Sărbătoarea este despre tradiții, iar tradiția ta spune că trebuie să bei și să mănânci până nu mai poți. Nu știi de unde vine tradiția dar nu este relevant. De altfel și despre Crăciun se spune la fel. Sigur, nu te-a obligat nimeni, dar acest aspect este irelevant.
- Laudă-te cum ai petrecut tu de Paști. Tine minte, nici nu trebuie să fie o zi memorabilă pentru tine, important este să fie mai extraordinară ca a vecinilor, neamurilor sau cunoscuților.
Dacă urmezi aceste câteva sfaturi simple vei avea o sărbătoare a Paștelui ușoară, plăcută și cel mai probabil terminată cu o indigestie.