Gânduri de Crăciun

Pentru că   începe luna decembrie și odată cu ea perioada pe care o denumim generic, a Crăciunului, am câteva gânduri de împărtășit, unele mai bune, altele mai puțin bune.

Perioada Crăciunului– perioada asta a Crăciunului se limita pe vremuri la câteva zile. Dacă mă gândesc bine am avut ani în care am lucrat sau am mers la școală pe data de 24.  Acum aceasta perioadă s-a extins bine de tot în Noiembrie.  Cam de pe la începutul lui Noiembrie, dar nu mai tărziu de mijlocul lui,  apare prin magazine marfa cu specific de Crăciun, adică  inscripționată cu reni, brazi, fulgi de zăpadă, globuri,  și o ține tot așa până după data de 24.   Fără îndoială că această extindere are la bază rațiuni comerciale dar efectul este că până pe 24 deja te-ai săturat.

Marfa de Crăciun – dacă perioada a fost lungită atunci era inevitabil să apară o gama și mai largă de marfă pe care am putea-o denumi de Crăciun. Adică orice lucru, mai mic sau mai mare, vândut in versiunea albă sau roșie, și cu inevitabilii reni ( sau fulgi de zăpadă, sau orice altceva) și de care ar părea că ai nevoie prin casă.  De fapt, nu ai neapărat nevoie doar că reclamele îți promit nemaivăzute bucurii dacă cumperi. Aceasta este de fapt șmecheria reclamelor de Crăciun, te îndeamnă să cumperi, să cumperi și iară să cumperi. Nici nu mai contează ce cumperi, doar să cumperi. Obiecte decorative pe care nici un om cu un simț estetic normal dezvoltat nu le-ar expune în afara Crăciunului. Pulovere care par drăguțe, dar numai si numai de Crăciun, în orice altă ocazie vei părea penibil. Ciocolate sau produse de patiserie cu specific așa zis de Crăciun. Moși de ciocolată care ascund iepuri de paști reambalați. Globuri de toate felurile, cu astea nu am nimic, doar că mai am cutii întregi din anii trecuți. Produse alimentare care dintr-o dată au devenit cu specific de Crăciun, în tot restul anului nu sunt. Hectare și hectare de rafturi alocate la început de magazin. Îți par trebuincioase pentru că asta îți tot spun reclamele, cumpără și vei avea un crăciun fericit.

Colindele de Crăciun – un bun exemplu de lucru frumos de care te saturi din cauza folosirii abuzive. Îmi plac colindele, dar de Crăciun și în cantități mici. Îmi amintesc de anii copilăriei când umblam prin sat, la bunici, de colindat. Dar când le auzi  difuzate prin magazine până la exasperare, începi și te saturi de ele. Și de Hrușcă dacă tot abordăm subiectul . Cel puțin eu mă satur și nu trebuie să vă fie rușine să recunoașteți dacă și voi vă săturați.

Cadourile de Crăciun– un gest frumos atâta timp cât păstrezi costurile în limitele decenței. Îmi făcea o reală plăcere să urmăresc copilul cum scrie scrisori adresate lui Moș Crăciun și mai puțină plăcere să umblu prin magazine să  îi îndeplinesc dorințele.  Între timp copilul a crescut, credința în Moș Crăciun s-a cam estompat, dar lista a rămas.  Este un secret bine-cunoscut, nu vorbim între noi , dar cu toții știm că nu există. Copiii pot fi foarte mercantili. Dacă însă transformi gestul de a face un cadou cu ocazia Crăciunului în concurs de cine cheltuie mai mult atunci plăcerea se transformă în corvoadă. Banii, prin intermediul cadourilor de Crăciun, nu cumpără iubirea nimănui. Dacă însă  o cumpără, înseamnă că ai probleme.

Masa de Crăciun – un motiv de bucurie și de întâlnire cu familia sau cei dragi. după caz și posibilități.  Sau una, sau alta, sau amândouă, după caz și posibilități. A fost însă transformată  în concurs de mâncat și băut, având ca mare premiu un drum la spital cu ambulanța. Cuvântul cumpătare lipsește  din  acest context după  mulți ani de transformare comercială a Crăciunului, ghiolbănia și lăcomia noastră națională, și dorința de epatare a vecinilor sau cunoscuților. Cantitățile de mâncare cumpărate în magazine le rivalizează numai pe cele eventual cumpărate înainte de eventuala apocalipsă  și nu înțeleg de ce înainte de Crăciun comercianții nu atașează remorci la cărucioare. Ar face tot procesul  cumpărării mai ușor. După Crăciun pubelele gem de mâncare aruncată, dar asta nu mai contează, important este că am avut o masă bogată.  Și pentru noi masa de Crăciun este importantă, dar plăcerea ei vine din reunirea cu familia, conversația avută și vinul roșu, bun și băut cu moderație. Accept că fiecare familie are feluri culinare specifice   pe care le face de Crăciun și că acestea dau specificul festiv  al mesei, dar dacă le poți înlocui cu o pizza și să te simți la fel de bine în aceeași companie, atunci se cheamă că masa este reușită.

Filmele de Crăciun– chiar nu am nimic de zis aici,  se pare că nimeni nu a putut realiza nimic mai bun decât Home Alone, în multiplele iterații.  Le-am văzut de atâtea ori că aproape le știu pe de rost, dar ca și la desenele cu Tom și Jerry, mă amuz de fiecare dată. Mai sunt și cele cu specific religios, la acestea nu mă uit că și ele se cam repetă, dar nu mă amuză.

Bradul de Crăciun– da, sunt de acord cu el, atâta vreme cât nu este tăiat aiurea din pădure. Dacă este crescut special în acest scop, atunci nu văd o problemă în a avea de Crăciun un brad natural în casă, chiar și numai pentru miros. Dacă vă doriți unul din plastic este bun și acesta, fiecare cum consideră. Doar să nu deveniți ecologiști de tastatură și să încercați să explicați de ce nu mai putem avea brazi natural, că nu sunteți credibili.  Nu trebuie să distrugem chiar orice obicei numai de dragul de a arăta că suntem progresiști. Nouă ne place să împodobim bradul și îl lăsăm până pe la mijlocul luni Ianuarie

Din aceste gânduri s-ar putea înțelege că nu agreez perioada Crăciunului. Nimic mai neadevărat, nouă, ca și familie, chiar ne face plăcere să ornăm bradul, să pregătim masa sau să primim musafiri. Chiar dacă Crăciunul a căpătat valențe laice la început de secol XX, nemaifiind o sărbătoare strict religioasă, nu cred că este un lucru rău să ai o perioadă din an în care familia să fie în centrul atenției.  Chiar dacă sunt conștient că aceasta deplasare a centrului de greutate ascunde interese comerciale, le accept pentru valoarea familială a sărbătorii. Totuși cumpătarea și simțul rațiunii nu ar trebui să ne părăsească și împotriva a ce vor reclamele să te facă sa crezi, nu  mulțimea banilor cheltuiți sau mormanul de băutură și mâncare ingerata cu această ocazie fac sărbătoarea Crăciunului mai fericită.  Timpul petrecut cu familia sau prietenii fac sărbătoarea cu adevărat specială.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: