De ce merg în Albena

Ultima dată am fost la noi pe litoral cu foarte mult timp în urmă. Așa de mult a fost, că nici nu îmi amintesc bine când. Impresia rămasă a fost de aglomerație, afaceri bazate pe țeapă, mizerie, prețuri nejustificate, muzică dată tare, tonete murdare peste tot, servicii care nu justifică banii dați.  La Costinești, stațiunea unde mergeam când eram tânăr, am rămas neplăcut surprins că nici nu mai există piațeta de la obelisc, acoperită fiind de dughene. Ca o consecința, am fost in Grecia, Italia sau Croația, destinații care oferă cu totul altceva deși la nivel  teoretic este tot mare și plajă, dar parcă nu își bate nimeni joc de tine ca și turist aflat în concediu și in căutare de mare, odihnă și plajă.

În ultimii doi ani  am fost la all-inclusive in Albena. Ideea de all-inclusive pe mine unul nu mă atragea. Îmi sugerează o activitate industrială planificată și cum  nu beau și nu mănânc fără măsură, nu am nici un beneficiu vizibil sau cuantificabil material.  Mie îmi plac casele individuale, pe măsura  unei familii și nu mă deranjează  faptul că nu sunt pe plajă, important este să am liniște. Așa a fost in Lefkada, Grecia, sau peninsula Istria,  Croația dar trebuie să  admit ca mersul zilnic la plajă este relativ incomod iar gătitul ușor enervant.

 Acum doi ani am decis să facem o schimbare și am ajuns la compromisul cu Albena . Cum în mod surprinzător mi-a plăcut, dovadă că am revenit, m-am gândit să vă enumăr câteva motive pentru care Albena este o destinație de luat în calcul:

  1. Albena este o locație  care a fost de la început gândită ca o stațiune, cu accentul pus pe spații largi, comoditate și accesibilitate. În consecință, hotelurile sunt la distanța unul de altul și cu multe spații verzi între ele. Cele mai multe sunt pe plajă, la propriu, fără un drum circulat de mașini care să despartă hotelul de nisip. Unde se termină nisipul este hotelul, cel mult existând o alee pietonală. Cele care sunt situate pe mica colină înverzită din spatele stațiunii sunt conectate cu plaja prin alei, scări rulante sau autobuze. Acestea sunt și mai ieftine, dar chiar și așa condițiile sunt bune și oferă și ele plajă cu șezlong gratuit.
  2. Termenul de sea-view chiar asta și înseamnă, că vezi marea. Noi am stat la etajul nouă, cu balconul având  vedere către mare și plajă. Practic se vedea toată plaja, și marea aferentă  până în Kranevo, apusul si luna. De regulă camerele care nu au vedere la mare sunt mai ieftine, dar foarte multe hoteluri au fost construite având ca scop să ofere vedere la mare la cât mai multe camere.
  3. Surprinzător, dar este liniște. Mai este câte un concert  și de regulă există la fiecare hotel mai mare animatori la piscină, dar aceștia au program de câte o oră, iar muzica abia se aude pe plajă. In rest nu există tonete cu muzică dată tare, nu există baruri cu manele, iar ascultatul muzicii în boxe pe plajă nu este foarte popular și nici bine văzut. Seara, muzica de orice fel, este permisă până la ora 11 după care este LINIȘTE. Am putut dormi cu geamul deschis ca  să auzim sunetul mării. Dimineața trebuia închis din cauza zgomotului făcut de pescărușii care se trezeau foarte devreme. Chiar și pe mare este liniște, mai rar câte o barcă care tractează o parașută sau un fel de canapea gonflabilă cu care poți să te plimbi în viteză. În rest nu se dă nimeni cu ski-jetul, cu barca sau cu orice altceva ce ar putea face gălăgie. Oricum este marcat clar până unde au voie să se apropie de mal, iar marcajul este destul de departe in larg.
  4. Plaja este curată și gratuită. Exact, mai mult de jumătate din plajă este gratuită, scrie mare pe ea FREE ZONE. Există salvamari, dar altfel poți să te instalezi acolo liniștit fără să îți ceară nimeni nici o taxă. Uneori există chiar și toalete.  Plaja are 5.5 kilometri lungime cu tot cu Kranevo și având o ușoară formă de semicerc este vizibilă în lungimea ei din aproape orice punct. Intrarea în mare este lină, este potrivită pentru copii, dar mai puțin pentru înotători.
  5. Fiind o zonă ceva mai scumpă nu este plin de ghiolbanii tradiționali români. Da, din păcate asta este expresia, tradiționali români, dar aici nu se aplică. In iulie, majoritari erau românii și bulgarii. Cum era un hotel mediu spre sus ca preț, dar care avea și camere mai ieftine, componența clienților era destul de diversă, după cum  și gradul de educație și civilizație este foarte diferit, dar totuși ghiolbanii adevărați erau suficient de puțini încât să iasă în evidență spre marea mea distracție.
  6. Mâncarea este rezonabilă, nimic spectaculos, dar nici nu poți să zici că este rea. Este adevărat că în mare parte românii și bulgarii confundă termenul de all-inclusive cu cel de bea și mănâncă până nu mai poți, dar sunt si clienți ponderați. Interesant este că, cu cât era provenit mai de către vest clientul, cu atât era mai mică și mai plină de salată era farfuria. Da, poveștile pe care le auziți despre lăcomia românilor la all-inclusive sunt adevărate. Extrema  lăcomie a fost la un cuplu de bulgari, burtoși de stăteau la jumătate de metru de masă și care aveau minim cinci farfurii pline ochi în față. Nu pot descrie scena in cuvinte, trebuie să va imaginați că doamna mai trăgea din țigară , mai baga mâna in vreo farfurie, și nu era nici una cu salată. Românii sunt de multe ori  lacomi la mâncare, obezi și fără simțul măsurii. Risipa este la ea acasă, deși sunt afișe peste tot cu nu lua mai mult decât ai nevoie. Pe mese rămâne de multe ori mâncare neconsumată după principiul, am plătit, pot să iau cât vreau.  Dar, dacă poți să ignori aceste specimene atunci vei descoperi că mâncarea este rezonabilă, cu multe legume și pește. La hotelul nostru dulciurile erau mizerabile și acesta a fost un lucru foarte bun, pentru că nu am mâncat. Partea bună este că la pește și legume nu se prea înghesuie lumea așa că nu trebuie să stai la nici o coadă. Vinul oferit, vărsat și bulgăresc, era destul de bun, iar în rest nu știu cum sunt băuturile,  pentru că nu am consumat mai nimic altceva.

Ce vă recomand și ce nu îmi place:

  1. Faceți rezervarea din timp pentru a avea un preț mic și luați cel mai scump hotel pe care vi-l permiteți. Vă recomand neapărat o cameră cu sea-view  la unul din hotelurile de pe plajă, pentru sentimentul că ești la mare, dar dacă nu, este foarte bun și un hotel pe colină.
  2. Vă recomand un hotel all-inclusive. Sunt puține locuri unde puteți lua masa de amiază și sunt destul de scumpe. Este ai practic să aveți mesele asigurate.
  3. Mergeți și cu bani cash la voi, ideal ar fi să schimbați leva la bancă înainte de a pleca. Cursul oferit de casele de schimb acolo este aproape dublu decât oficial. Sunt atm-uri unde cursul este mai bun, dar nu peste tot. Pentru a evita o țeapă este mai bine să fii pregătit. Totuși este bine de știut că multe locuri de prin bazar acceptă lei.
  4. Nu poți plăti cu cardul peste tot și trebuie  ținut cont de acest aspect. Economia la negru înflorește și la ei și din această cauză evită să aibă Pos-uri pe la diverse unități comerciale. Inclusiv la capul Kaliakra, locație turistică, biletul se putea plăti numai cash.
  5. Au și ei strada-bazar, dacă sunteți interesați. Daca nu, ignorați-o, este undeva in spatele hotelurilor și nu deranjează. Este practică pentru micile cadouri de luat înapoi.
  6. Mergeți pe malul mării până in Balcic. Este un fost drum de beton, practicabil cu piciorul. O scurtă porțiune după Albena este surpată și drumul redus la o cărare, dar în rest este intact.  Eu îl foloseam frecvent în alergările zilnice.
  7. În funcție de zona unde este hotelul parcarea este fie zece, fie douăzeci de leva. La noi a fost douăzeci de leva, așa că am mutat mașina pur și simplu în parcarea de zece leva.
  8. O altă chestiune enervantă este lupta pentru șezlonguri cât mai aproape de mare. Primele două rânduri sunt cu bani ( 21 de leva) tocmai pentru a evita rezervarea lor cu prosoape dimineața. Din aceasta cauză sunt veșnic goale. Lupta începe de la rândul trei. Cum mă scol devreme din obișnuință, încep serviciul la șase, eram mai mereu câștigător.

Nu pot să zic că Albena este locația perfectă, departe de asta, Grecia sau Croația sunt mult mai spectaculoase, dar este un loc potrivit dacă cauți liniște și comoditate. Albena oferă un compromis bun între banii pe care îi plătești și ce  servicii primești pentru ei. Dacă cauți liniște atunci Albena este destinația de ales. Dacă vrei gălăgie și animație atunci este mai bine  să încerci în altă parte. Ca și o curiozitate, plaja are cinci kilometri și jumătate în lungime, cu tot cu Kranevo. Știu, pentru că am parcurs-o în alergare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: