Categorii de șoferi pe care îi evit în trafic

Pentru că Clujul a devenit o imensă parcare și am mult timp la dispoziție în timp ce stau blocat în trafic am încercat să sistematizez categoriile de șoferi de care mă feresc.

1) Categoria vedetă pe  Instagram sau pipițele care conduc încet  cu țigara în gură. Ele par să fie o specie  care confundă traficul clujean cu Instagramul.  Dacă pe Insta atitudinea  de pisi botoxată, tencuită, cu cioc de rață  și decolteu generos aduce multe inimioare, în trafic mersul încet și afișarea respectivelor calități aduce cel mult trimiteri la origini pe linie de mamă. Pot exista și variații în sensul în care țigara poate fi completată sau înlocuită cu un pahar de cafea, neapărat de firmă, ținut la vedere. Circulă singură în mașină, în cazul cel mai fericit. Dacă este în pereche, conduce și mai încet și  va încerca expunerea atributelor mai sus menționate cu și mai mare râvnă, stimulate fiind de concurența reciprocă. Absurdul este când vezi un bărbat făcând asta, pentru ca eu am văzut, doar că el nefiind pisi, ținea una în brațe. Bine, nu era chiar o pisi, era un cățel de dimensiuni apropiate dar oricum mai hipster de atâta nu se poate  decât dacă făcea toate astea pe trotinetă îmbrăcat in blugi care se termina deasupra gleznelor.

2) Categoria Doamne Ajută sau mașinile sfințite. Nu am o problemă cu religia și fiecare este liber să o practice cum vrea. Doar că sfințitul mașinii parcă este  de prost gust, dar poate fi și de mai prost gust dacă mai atârni și iconițe de oglindă. Oamenii protejați astfel par să creadă că deprind puteri magice care nu includ și cunoașterea legii rutiere și asta îi face periculoși. Nu, nu există puteri magice și în loc de crucile alea de pe mașină ar fi mai folositoare lecturarea codului rutier. Este bine sa te bazezi pe D-zeu dar  uneori  este mai bine să te ajuți singur, conducând prudent.

3) Sunt taximetrist și nu mă tratez. Vorbim aici de cei de modă veche, cu semnul de taxi inscripționat pe mașină. Cu rare excepții, sunt indivizi care altfel nu ar găsi un loc de muncă regulat nici dacă ar vrea. Cei de pe aplicații erau mai civilizați, din cauza sistemului de rating,  până când au fost invadați de taximetriștii adevărați.  Pentru mine sunt  toți niște mârlani nesimțiți și needucați. Nu au habar de etica muncii regulate. Nu știu ce înseamnă responsabilitatea muncii. Mulți consideră taximetria doar o metodă de a scoate bani repede așa că se vor comporta în consecință, adică foarte prost în relația cu clientul. Multe mașini sunt vechi, obosite și miros insuportabil a mizerie și fum de țigară, dar pentru ei este doar un miros familiar. Nu cunosc legea rutieră foarte bine și nici nu cred necesar să o respecte. Se plâng veșnic de cât de scumpă este viața și de concurența neloială făcută de firmele de car-sharing. Nu le trece prin cap că poate din aceasta cauză folosește lumea Bolt, pentru  că este mai civilizat. Încă sunt solidari cu dictonul anilor 90: clientul nostru, sclavul nostru.  Protestează ori de câte ori primăria le impune norme de bun simț.

4) Pe aici nu se trece. Sunt cei care nu te lasă să treci indiferent de situație. Vrei să schimbi banda? El accelerează. Vrei să ieși de pe o stradă laterală? Nici o șansă. Ai auzit de conceptul de fermoar când apare un obstacol pe drum?  El în mod sigur nu. Practic va face orice numai să nu aibă cea mai mică suspiciune că te-ai băgat în fața lui. Din ceva motiv consideră că cei câțiva metri pe care îi ai avans în trafic vor determina moartea familiei lui, a câinelui, a vecinilor și a tuturor neamurilor. În consecința va duce o luptă pe viață și pe moarte pentru orice metru ipotetic câștigat.

5) Merg încet că poate vine roșu. Serios, după verde vine roșu, cu niște galben tranzitoriu, știm și noi. Doar că de aceea este verde ca tu să treci de semafor. Așa scrie și in codul rutier, în nici un caz nu scrie așteaptă când vezi culoare verde să vină culoarea roșie. Sunt foarte periculoși pentru că pot frână prin surprindere, în orice moment.

6) Invadatorii din spațiu.  Știu că poate părea discriminatoriu dar nu este iar spațiu se refera la nordul și  estul României. În drumurile mele zilnice dau de foarte mulți șoferi care par să considere că, dacă nu sunt de pe aici, nu trebuie să respecte codul rutier. Din câte știu codul rutier este același în toate județele așa că doar pot să presupun că indivizii nu îl cunosc ceea ce ne duce automat la întrebarea: oare au luat permisul în faimosul oraș Suceava? Nu, faptul ca ai venit în Cluj din altă  zonă nu îți dă dreptul să te comporți ca un barbar, avem și noi barbarii noștri cu numere de Cj, nu era nevoie să mai vii și tu, dar îți mulțumim pentru intenție.

7) Șoferii de dubă de orice fel.   Dacă este de construcții este și mai agravant pentru că aceia par să fie și mai nesimțiți. Cum mă duc la serviciu la șapte dimineața dispun de o bogată colecție de dube in trafic: curieri care încep lucrul, dube de distribuție, de construcții, camioane, etc. Cândva meseria de șofer era o profesie nobilă dar acum pare una pe care o faci dacă chiar nu găsești altceva și este doar cu o treaptă mai sus decât taximetria. Comportamentul  lor in trafic este barbar așa ca mai bine îi eviți tu,  pe ei nu îi interesează pentru că oricum nu este mașina lor . Cel mai mult îi iubesc pe cei care merg încet pe mijlocul drumului, în paralel cu autobuzul, la șapte dimineața când cele două benzi sunt libere.  O adevărată mostră de nesimțire și respect pentru ceilalți participanți la trafic.

8) Am ceva de demonstrat, dar nu știu ce. Dacă tu nu știi ce anume vrei să demonstrezi atunci eu de unde să știu? Nu mă interesează nici ce mașină ai, nici cât de pilot ești, nici ce lucrezi, nici cât de mârlan/pipiță ești, nici cât de frumos/frumoasă ești, și asta pentru că  suntem in trafic și  nu la starea civilă.  Dacă tu  nu ai răspuns la aceasta întrebare caută un doctor care să aibă răspuns, dar nu ne chinui pe noi în trafic. Eu nu sunt interesat ce vrei tu să demonstrezi mergând lipit de bara mea din spate sau tăindu-mi calea agresiv  și nici nu am să te întreb, mai ales dacă vorbim de șapte dimineața. La ora aceea mă interesează să ajung să îmi beau cafeaua, iar în general mă interesează să ajung dintr-un loc în altul întreg, asta e menirea condusului prin oraș pentru mine. Oricum, să faci demonstrații când traficul este blocat și Clujul arată din ce în ce mai mult ca o parcare imensă nu este semn de inteligentă practică. Degeaba îmi faci cu flash-ul când este coadă la semafor, nu am unde mă duce. Iar în cazul destul de probabil că îmi faci semne, claxonezi si deschizi geamul să îmi predai lecții de condus, îți spun de pe acuma mulțumesc, dar nu mă interesează. Prefer să nu socializez în trafic.

9) Am telefon, vorbesc la el. Se spune că Napoleon putea face mai multe lucruri în același timp. Este destul de evident că Napoleon nici nu a condus o mașină și nici nu a vorbit la un telefon, ambele nefiind încă inventate, așa că nu vom știi niciodată dacă ar fi putut să le facă pe ambele în același timp. Oricum tu nu ești Napoleon așa că mai bine te rezumi la un singur lucru odată. Vorbitul la telefon în timpul condusului, fără sistem hands-free, este extrem de periculos pentru toată lumea. Trimisul de mesaje este chiar mai periculos și ar trebui să fie pedepsit direct cu suspendarea permisului pentru minimum un an.

Poate că mai sunt și alte categorii dar nu le-am sesizat eu. Asta nu înseamnă că nu sunt și oameni civilizati în trafic. Ei există și sunt încă majoritari, altfel traficul ar fi o corvoadă zilnica mult prea mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: