Topul emisiunilor proaste de pe canalele dedicate științei,

 Seara simt nevoia să îmi deconectez mintea de la problemele zilnice așa că apelez uneori la cea mai facilă soluție, televizorul.  Mai apelez și la citit  dar aceasta presupune un  efort intelectual iar uneori  sunt prea obosit. Sunt unele zile intense la finalul cărora vreau numai să mă uit la ceva cu creierul în stare semi-vegetativă. Așa că mai pornesc televizorul și de  regulă prefer emisiunile științifice pentru că un film are dezavantajul că trebuie urmărit cu o minimă atenție.  Exceptând episoadele cu animale, fenomene meteo sau repere geografice care sunt atemporale, emisiunile sunt fie foarte vechi , fie încărcate de o atmosfera de dramă artificială tipic americană. Mai sunt cele numite cum se fabrică, dar deja le-am văzut pe mai toate, iar dacă mă mai uit la cele cu mașini pe alese o să devin un mecanic priceput. Din pură plictiseală am încercat să alcătuiesc un top al celor mai cretine ( cele ce urmează reprezintă o părere personală și nu trebuie să vă lăsați influențați de ea) :

  1. NAked & Afraid. Practic prezintă oamenii goi care trebuie să supraviețuiască câte 21 de zile. Fie câte doi, fie în grup, oricum ar fi, mie tot show-ul îmi pare tras de păr, singura lui justificare fiind că arată oameni goi care nici măcar nu sunt goi până la capăt. Nu arată nimic folositor legat de supraviețuire și oricum ăia nu arată a oameni care nu au mâncat 3 săptămâni. Nu sunt nici frumoși deci nu există nici motivația estetică. Ar fi mai potrivit ca show porno dacă s-ar ține în brațe mai mult și mai viguros. Pe vremuri erau show-uri de supraviețuire mult mai bune iar dacă vrei să vezi oameni goi internetul este o soluție mai facilă.
  2. Expedition Unknown. Se vrea un show cu descifrat mistere. De aflat nu afli nimic util, este doar un individ rotofei care se agită mult. Misterele respective au mai fost descifrate, sau nu,  și cu alte ocazii oricum. Ratează veșnic pe final explicația pentru un motiv oarecare, de regulă stupid și complet irelevant pentru misterul în cauză.  Doar dacă vă plac oamenii grași, agitați și transpirați. Prezintă imagini interesante din diverse locuri dar cam atât.
  3. Cele cu căutători de aur de prin Canada/Alaska. Rulează de ceva vreme, cred ca de vreo zece ani. Între timp au ajuns la niște exploatări miniere destul de măricele deci bănuiesc că le merge bine. Ca o consecință nu înțeleg toată drama. Dacă nu pornim utilajul ăsta astăzi o să dăm faliment . Dacă nu facem rost de un filtru de aer de 30 de dolari la utilajul ăsta de 3 milioane de dolari o să dăm faliment. Dacă ar fi să te iei după ce zic respectivii  în fiecare zi dau faliment de câte trei ori și totuși show-ul rulează de foarte mulți ani.  Mă agită inutil iar eu mă uit la televizor pentru a mă liniști.
  4. Cele cu extratereștri- Practic niște specialiști calificați la locul de muncă ( adică în studio) își dau cu părerea dacă există sau nu extratereștri pe baza unor dovezi discutabile, incerte și complet imateriale.  La fel fac și eu de fiecare dată când beau și atac subiectul doar că nu fac o emisiune despre asta. Interesant este că aceeași specialiști își dau cu părerea și prin alte emisiuni, doar că au alte calificări. Oricum tot nu am înțeles dacă există sau nu extratereștrii și îmi este neclar care sunt dovezile că ar exista. Fără linie logică, fără o concluzie și fără un subiect bine definit. Nu i-aș crede ca există ET decât dacă eu le-aș face pozele de album.
  5. Cea cu frații cu nume de combustibil. Nu am înțeles ce fac acolo, care este subiectul emisiunii și ce vrea să spună. Nici nu sunt curios că se urlă permanent în zgomot de motoare și nu pot moțăi confortabil.
  6. Cele cu bagaje scoase la licitație. Subiectul ar fi  interesant dar se vede regia și drama artificiala de la o postă. Obiectele alea scumpe sunt clar plantate acolo exact când trebuie și la cine trebuie. Limbajul și urletele lasă de dorit si aspectul general este de emisiune făcută pentru indivizii greu încercați mental, adică defavorizați. Dacă mă uit la ea simt cum îmi curge o urmă de bală pe la colțul gurii, direct pe piept.
  7. Salvatorii autostrăzilor în varianta americană/canadiană. O grămadă de dramă pentru lucruri pe care oamenii aia le fac zi de zi de unde presupunerea este că ar trebui să se priceapă la ele. Dar nu, in fiecare zi priceperea este resetată la zero.  Tragedia ar trebui să fie accidentul in sine și nu munca salvatorilor.  Pentru comparație urmăriți și varianta norvegiană, mult mai calmă și mai interesantă.
  8. Cea cu recuperatorii din San Fernandino, dacă nu mă înșel asupra orașului. Doar dacă vă stimulează să urmăriți un bombardier plin de aur și pe Nutu Cămataru în variantă feminină. Categoric pe mine nu mă ajută la sănătatea mentală.

Nu vreau să zic nu există și emisiuni bune pentru că ar fi greșit și incorect. Există emisiuni pe care le urmăresc cu plăcere, doar că sunt marginalizate de cele slabe. Eu cred că ar trebui introduse următoarele rating-uri suplimentare: slab, foarte slab, drama artificială,  tragedie auto-indusă, pentru imbecili, pentru retardați, pentru nimeni, complet nerealist, fals 50%, experiment cu rezultate incerte ( asta pentru cele cu supraviețuire), recomandat 1-7 ani, se poate dormi, recomandat pentru  somn excelent. Asta pentru a fi de la început avizat la ce anume te uiți dar și pentru a testa sinceritatea producătorilor.

Mai sunt și alte emisiuni bune de pus în top dar nu îmi vin acum în minte. Aștept sugestii și de la voi.

P.S. Respectiva piatră am fotografiat-o la una din cetățile dacice. Nu știu la ce folosește și nici nu pot să îmi imaginez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: