Sfaturi  pentru a deveni bucătar amator

Te stresează ideea că trebuie să gătești pentru tine, familie sau musafiri? Dacă te ajută poți să folosești un pahar de vin. Gluma nu îmi aparține, cred ca Martha Stewart a spus: eu folosesc tot timpul vin când gătesc, uneori chiar îl pun și în mâncare.  Dacă nu rămâne de pus in mâncare nu iți fă probleme, mai poti deschide o altă sticla. Dar să începem cu sfaturile:

1. Începe cu lucrurile de baza – Gastronomia este un domeniu foarte vast si cu multe ramificații. Daca o sa încerci să îl cuprinzi pe tot din prima încercare mai mult ca sigur nu o să reușești. De fapt nu o să reușești nici după mai multe încercări iar dacă urmărești bucătarii adevărați o sa vezi că si ei stăpânesc doar părți ale ei iar asta după multă  practică. Setează-ți așteptări rezonabile și stabilește de ce vrei să înveți să gătești și pentru cine vrei să gătești. Dacă o faci pentru social media acolo chiar nu contează dacă produsul este comestibil sau nu. Dacă o faci pentru familie atunci aspectul nu este la fel de important dar gustul da.  Nu te compara cu un bucătar cu experiența, că nu este cazul, și numai o să te deprimi.  Începe cu lucruri simple și tehnici de bază.  Învață cum să prăjești un grătar de pui in tigaie, să faci un ochi de ou sau să fierbi cartofi.  După ce te familiarizezi cu  aceste lucruri simple poți încerca rețete mai complicate.  Știu că ce face Gordon Ramsey arată spectaculos dar presupune un anumit nivel de îndemânare. De fapt gătitul nu este foarte greu, trebuie doar învățat pas cu pas si numai pe măsura ce ai nevoie. Pentru uz domestic și gătit pentru familie  sau prieteni cunoașterea lucrurilor de bază este suficientă. Este necesar să știi ce înseamnă : fierbere, sotare , prăjire, coacere si încă câțiva termeni. Pentru asta cel mai bine este să cumperi o carte de popularizare a tehnicilor de gătit,  de preferat una cu rețete pas cu pas.

2. Ustensile potrivite- Pare de bun simt dar adesea calitatea produselor  și modul în care gătești sunt compromise de folosirea unor ustensile complet nepotrivite. Fie  că sunt foarte vechi, fie că sunt nepotrivite pentru scopul propus, fie că sunt amintiri de la diverse persoane sau cadou de la soacră, dacă nu sunt practice, nu au ce căuta în bucătărie.  Pentru început limitează-te la câteva tigăi de teflon si oale cu fund dublu. Cumpără si unelte de amestecat din teflon  sau lemn care să  nu zgârie suprafețele tratate și este suficient. Ai nevoie de doar două cuțite ascuțite. Vreau să îți spun că nu trebuie să asculți de toate reclamele, nu ai nevoie de nimic foarte sofisticat și în nici un caz de aparate magice văzute la televizor sau pe social media. Un aragaz și un cuptor sigur ai in bucătărie și pentru început este suficient.

2. Gustul nu este direct proporțional cu numărul ingredientelor din produs.   Iți place aroma si savoarea bucătăriei italiene? Poate  că o să te surprindă, dar este o bucătărie care folosește puține ingrediente intru-un preparat, însă se bazează pe calitatea lor, modul de preparare si găsirea unor combinații perfecte. Pentru a obține un produs savuros nu este necesar să folosești foarte multe ingrediente, dar este mai important să pricepi cum se combină. Sigur, dacă vrei, poți folosi si foarte multe si suprapune tehnici de gătire, dar rezultatele nu sunt garantate.  Ca să înțelegi ce înseamnă conceptul de puține ingrediente în bucătăria italiană  îți recomand să urmărești canalul Vincenzo’s  Plate. O să găsești aici și rețete originale.

3.  Folosește ingrediente  simple si de calitate.  Ca o continuare a punctului 2, trebuie să te avertizez  că nu vei obține un produs gustos din ingrediente de slabă calitate. In schimb este perfect posibil să obții un produs prost din ingrediente de bună calitate. Dacă nu ești sigur de ce faci nu strica o cantitate mare dintr-un ingredient foarte scump, încearcă sa prepari o porție mai mică. Faptul că un ingredient este adus cu piroga de pe o insulă încă nedescoperită nu îl face neapărat mai bun, cel mult face ca produsul să pară mai spectaculos pe social media. Nu te jena să folosești ingredientele clasice și evită goana după ingrediente care de care mai fistichii pentru că nu îți vor face mâncarea mai gustoasă. Faptul că mâncarea este spectaculoasă pe social media nu o face mai gustoasă pentru musafiri.

4. Atenție de unde înveți tehnicile de gătire.  Este plin pe social media de indivizi dornici să te învețe sa gătești. Problema este că, în fapt, mulți sunt doar simpli prezentatori in căutare de glorie, like-uri și bani și foarte puțini au ceva util de zis. Urmărește persoane care sunt bucătari profesioniști și au lucrat în restaurant.  După ce urmărești câteva emisiuni înțelegi repede cine este profesionist după cum ține cuțitul în mână și taie o ceapă.  In domeniul gastronomiei nu există scurtături iar experiența este foarte importantă. Nu vei deveni bucătar cu stele Michelin numai pentru că ai urmărit câteva videoclipuri spectaculoase oricât ar încerca realizatorii lor să te convingă de contrariu.  Personal îți recomand să îl urmărești pe Jacques Pepin, un bucătar francez cu multă experiență practică, care are darul de a explica lucrurile foarte simplu si concis.  

5.Atentie de unde iți iei rețetele. Cu rețetele este exact aceeași problemă ca și cu tehnicile de gătire. Eu personal îți recomand să începi de la rețete simple, tradiționale sau nu, și pe măsură ce capeți experiență să îți îmbogățești repertoriul. Pe social media o să găsești foarte multe rețete, de toate felurile , dar multe sunt interpretări fără nici un sens  ale unor produse consacrate. Aceste interpretări nu urmăresc decât să le crească gradul de spectaculozitate , direct proporțional cu numărul de like-uri și venituri generate. Dacă vrei să devii bucătar urmărind-o pe Paris Hilton gătind lasagna atunci să nu te surprindă de ce lumea nu va aprecia mâncarea ta.  Nu te feri de anumite produse numai pentru că sunt considerate tradiționale sau par obișnuite, aceasta nu le ia cu nimic din gust și savoare. De asemenea nu modifica o rețetă dacă nu ai experiența necesară. Nu inventa pentru că s-ar putea să nu iasă bine iar gustul nu este garantat de spectaculozitate invențiilor. Pentru rețete tradiționale și nu numai îți recomand pe Laura Laurentiu, Laura Sava și Savori Urbane.  

6. Nu te complica.  Poate cel mai important sfat este să nu te complici. Ca să poți ții lucrurile sub control menține un grad de complexitate scăzut al produselor. Asta  nu înseamnă că o să fie ușor. Dacă îl urmărești pe Papin, om aflat la peste 80 de ani, cât de ușor prepară o omletă franțuzeasca o să crezi în mod firesc ca la fel de ușor o vei prepara și tu. Nimic mai greșit, o să îți ia ceva timp și multe ouă sparte ca să ajungi la aceeași performanță, dar cu cât te complici mai puțin cu atât ai șanse mai mari. Pentru rețete video ușor de înțeles și realizat o poți urmări pe Jamila Cuisine.

Ca o concluzie , social media nu este cel mai bun curs de gastronomie. Dacă nu te complici ai mai puține șanse să greșești iar musafirii vor aprecia reușita ta.  Vinul se pune în mâncare pentru aciditate, iar dacă l-ai băut pe tot ca să îți faci curaj, de cele mai multe ori îl poți înlocui cu altceva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: