Scurtă clasificare a celor care trec strada

Pietonul este acea persoana care se deplasează pe jos.  Ocazional el mai are nevoie să traverseze carosabilul și legea rutieră prevede foarte clar în ce condiții se poate face. Totuși am să precizez un aspect care le scapă la foarte mulți pietoni și anume că, și atunci când  au prioritate, legea nu îi absolvă de obligația de a se asigura.   Plictisit la volan in trafic și cu mult timp la dispoziție ( traficul în Cluj e groaznic)  am încercat o clasificare a lor.

Nivel  0 – Retardat/Cretin – Nu stăpânește termeni precum carosabil, trotuar, trece de pietoni, prioritate, colț de stradă. El va trece când și unde va vrea fără să țină cont de nici o regulă de circulație, de bun simț sau de propriul  instinct de conservare. Cel mai probabil ca este beat, pe cale de a fi beat, sau se trezește din beție sau în cazul fericit poate sa fie cretin pur și simplu. El este la fel de periculos în orice situație pentru că nu înțelege nimic din ce se întâmpla în jur. Un câine de oraș cu experiența plimbării prin trafic ar putea să îi dea lecții rutiere.

Nivel  1 –  MârlanMortal Kombat. De data acesta  sunt șanse sa stăpânească  termenii necesari și poate că  are ceva cunoștințe despre legea rutiera dar la fel ca și cel de nivel 0 va trece absolut pe oriunde și oricând. Pentru el este mai important sa nu facă ăia o sută de pași în plus până la zebră decât să treacă strada în siguranță. Considera că graba lui, reală sau închipuită, este mai importantă. Devine agresiv când este claxonat.  Este social acceptat să îl înjuri sau să te dai jos la el, după caz și posibilități. Foarte mulți dintre cei de la acest nivel sunt și șoferi, dar asta nu garantează sau scuză nimic, sunt exact la fel de mârlani ca și cei fără carnet.

Nivel 2- Normal Pietonul care cunoaște legea rutieră și o respectă. Sunt acei pietoni cu care ai vrea să te întâlnești permanent. Unii au bun simț, alții au beneficiat de educație rutieră și civică, alții sunt șoferi ca și tine.  Au instinct de conservare și nu sunt periculoși. Facilitează desfășurarea unui trafic normal și fluent. Există însă și un nivel 2.1, acei pietoni care îți fac politicoși semn să treci prin fața lor. Din păcate acest gest nu este prevăzut în legea rutieră așa că mai bine nu treci. Poate ca ei vor să fie politicoși, dar carnetul de conducere îl vei pierde tu dacă nu le dai prioritate. Este un gest care duce la pierderi de timp inutile.

Nivel 3 – Informat -Agresiv Este acel pieton care cunoaște legea și o respectă in mod agresiv. Se înrudește cu nivelul doi doar că are un nivel de agresivitate semnificativ mai ridicat. Știe când are prioritate sau pe unde poate să treacă strada și face uz de drepturi pe cât se poate. Nu ezită să te apostrofeze sau să gesticuleze. Îți lasă exact atâta loc să frânezi cât să nu dai peste el așa că cel mai bine este să fii pregătit cu piciorul pe frână.  Nu contează că este iarnă, plouă sau ca nu vine nici o mașină după tine, el ține neapărat să treacă în acel moment.

Nivel 4 – Kamikaze  Trece prin locurile permise dar se aruncă  înainte. Provoacă soarta permanent.  Nu se asigură sub nici o formă bazat pe conceptul că pietonul are prioritate. Se arată surprins când este înjurat. De cele mai multe ori este cu ochii in telefon și lasă mersul pe seama reflexelor condiționate și a bunului D-zeu.  Este veșnic atent la altceva.  Pentru el sunt semnele puse direct pe asfalt cu asigură-te în caz că se uită și pe lângă telefon.  Ocazional se mai lovește de stâlpi, trecători sau alte obstacole. Este foarte surprins dacă îi spui că trebuie să se asigure chiar și când are prioritate.  Este extrem de periculos pentru ca legal va avea dreptate in caz de accident.

Nivel 5- Sinucigaș prin terță parte –Manifeste același comportament ca și cel de nivelul 4 doar că se avântă să treacă pe la orice colț de stradă fără să fie atent. Absolut surprinzător dar nu la orice colț de stradă este trecere, semaforizată sau nu. Rămâne mirat dacă îl înjură lumea. Devine agresiv dacă îi pomenești de mămica lui, telefonul în care se uită mereu sau îl anunți că ar putea fi cretin. Devine suspicios când îi propui să se sinucidă prin alte mijloace care să nu implice terți.  Ai vrea să îi propui să îl sinucizi tu dar îți amintești că nu ești într-un film.

Nivel 6- Ar merita bătut dar nu este social acceptat– Este acel pieton care stă pe trecere sau la limita trotuarului. Se uită in lungul străzii după cineva. Se uită după colt după cineva. Nu se uită nicăieri , doar așteaptă pe cineva. Dă un mesaj sau verifică ce mai este  pe social media. Vorbește cu cineva la telefon sau în persoană ( sunt mai mulți atunci). Irelevant din care motiv stă acolo, tu trebuie să oprești și să vezi ce intenții are, pentru că legea îți cere să îl lași să treacă. Îți răspunde nervos prin gesturi sau viu grai că nu trece, nu vrea să treacă de fapt și este problema ta că ai oprit. Sigur că este, doar tu îți pierzi carnetul. Cei din spatele tău se opresc și ei, traficul se dă peste cap, ai vrea să îl claxonezi dar tot tu iei amendă. In final pietonul se dă înapoi ca să arate că nu vrea să treacă. Îți trec prin cap gânduri agresive complet neacceptate social.  Începe să îți pară rău că Carmageddon a fost doar un joc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: