10 motive ca să mergi în Austria la schi.

De cincisprezece ani mergem în vacanța de iarnă la schi in Austria, cu o singură excepție în  2021 la debut de pandemie când am fost la Straja. Știu că sunt și la noi stațiuni de iarnă, am și publicat un articol despre Straja, pe vremuri mergeam inclusiv pe valea Prahovei, dar odată ce am început să mergem afară la schi, am tot continuat așa. Sunt și la noi munți și peisaje frumoase și ocazional câte o pârtie întreținută bine, dar cam atât.  România este o țară frumoasă, are munții necesari și tot ce mi trebuie pentru o stațiune de schi, sunt de acord,  dar încă mai are mult de recuperat până să ofere ceva comparabil  în materie de schi cu ceea ce  găsești în străinătate. Când zic străinătate mă refer la Austria. Este mai scump și uneori am făcut eforturi financiare serioase, dar dacă compari ce primești pentru banii plătiți realizezi că mai bine faci  un efort și petreci o vacanță relaxată și cu un schi de calitate decât una plină de nervi și compromisuri, pe pârtii aglomerate și de calitate îndoielnică.  Am auzit și de destinații mai ieftine in genul Ucrainei dar nu ne-a tentat. Iată motivele pentru care mergem noi în Austria:

  1. Este cu adevărat tara lucrului bine făcut. Nu, nu România este, îmi pare rău să va spun. Oriunde am stat ( pensiuni sau apartamente) și oriunde am mers am găsit numai lucruri de calitate făcute cum trebuie. Inclusiv apartamentele închiriate de pe  Booking erau construite la o calitate rar găsită în Romania iar pensiunile modeste acolo arată peste nivelul unui hotel de lux de la noi.  Nu există termen de comparație între o pensiune  peste medie ca preț de la noi și o cazare accesibilă in Austria, sunt două lucruri care provin din lumi complet diferite.
  2. Este curat la modul obsesiv. Cel puțin în zonele turistice de schi este foarte curat oriunde mergi sau te uiți și asta se întâmplă  pentru că ei chiar fac curățenie peste tot iar lumea este obișnuită să păstreze curat. Am văzut inclusiv o mașină spălând semnele  de margine drumului. Camerele închiriate sunt curate. Telecabinele sunt curate. Totul este curat, excesiv de curat. Chiar și toalete publice de pe pârtie sunt curate dar asta și pentru că lumea știe să le folosească.
  3. Este civilizat. Din nou nu există comparație cu  atmosfera de la noi. Acolo chiar simți ca există noțiunea de respect pentru celălalt și este civilizat nu pentru că ei nu are avea dobitocii sau needucații lor, dar au un mare respect pentru legi și reguli. Nota discordantă o fac românii și popoarele slave, rușii mai ales, care tot timpul au ceva de afirmat și demonstrat, chiar dacă de cele mai multe ori doar propria prostie și lipsă de educație.
  4. Este relaxant. Atmosfera și lumea este relaxată. Dacă o să vezi oameni încrâncenați și nervoși sunt mari șanse să fie din estul Europei.  Pe pârtie lumea vine să se distreze și nu să facă demonstrații de iluzorie bogăție sau agresivitate. Ei vin pe pârtie să se simtă bine și chiar reușesc și asta te face și pe tine să te relaxezi și să te simți bine integrându-te în atmosfera generală.
  5. Nu este plin de mârlani necivilizați, grobieni și  agresivi ca pe la noi.  Chiar dacă este înghesuială pe pârtie, se mai întâmplă, nu ai sentimentul că te înghesuie și calcă pe picioare lumea.  Nu strigă lumea nicăieri. Nu te agresează în trafic nimeni.  Nu te busculează nimeni in magazin. Sigur, sunt excepții, dar foarte rare așa că nu le menționăm.
  6. Mâncarea este bună chiar dacă nu foarte variată.  Ne place să mâncam pe pârtie la restaurantele cu autoservire. Mâncarea nu este foarte variată, nu este ieftină dar este întotdeauna bună și servitul mesei într-o astfel de cabană are un anume farmec. Dar, chiar și  dacă cumperi mâncare din supermarket  cel mai probabil va fi de calitate. Nu te rușina să cumperi brandul ieftin al magazinului (Hofman este Lidl-ul lor) sau cel mai ieftin prosecco pentru că vor fi  impecabile. Iaurtul de 3.5% de la ei este ca smântâna de la noi. Am pomenit de prosecco pentru că am cumpărat unul de trei euro din pură curiozitate și a fost la nivel de unul mult mai scump de la noi.
  7. Infrastructura rutieră. Toata valea Zilertall, unde am fost anul acesta,  se bazează pe o șosea națională cu două benzi și totuși poți circula  de la o pârtie la alta fără probleme pentru că drumul este de așa natura gândit încât să se păstreze fluența traficului. Orice ieșire sau intrare de pe el se face cu benzi ajutătoare iar  traficul din diversele sate este colectat de drumuri secundare care apoi intră în drumul principal. Se fac blocaje în trafic doar in perioadele când lumea își începe sau termină sejurul, de regulă sâmbăta, dar atunci se aplica punctul 3 si 4.
  8. Ești respectat ca și turist. Toata infrastructura este gândită pentru ca tu în calitate de turist venit la schi să poți face acest lucru civilizat și confortabil. Sunt anumite particularități cum are fi  cazările care nu sunt aproape de  pârtie și  faptul că este considerat normal să îți cari schiurile în spate intre stația de tren sau autobuz, parcare și pârtie.  Nimeni nu încearcă să te prostească, să te jupoaie de bani sau să profite de tine ca și turist.  Da, nimic nu este ieftin, dar știi exact pe ce dai banii și nimic nu este făcut de mântuială. Poți liniștit să cumperi orice serviciu pentru că nu vei lua țeapă.
  9. Infrastructura destinată schiului. Nu există termen de comparație cu ce există pe la noi. Sunteți încântați de Poiană? Înseamnă ca nu ați fost în Austria într-o stațiune mică, nu vorbesc de una mare. Da, geografia îi ajută, dar peste asta se suprapune  și dorința  oamenilor de a face lucrurile cum trebuie. Totul este gândit să funcționeze unitar și cu un singur scop, ca lumea să schieze. De la instalațiile pe cablu, pregătirea pârtiei ( este adevărat că nu se intervine în timpul zilei), modul cum sunt gândite, instalațiile de zăpadă artificială, parcările de la baza lor, mijloacele de transport care te duc la pârtie, marcajele și hărțile oferite, totul are un singur scop: oferirea către turiști a condițiilor necesare pentru schia. Nu ai nici un moment senzația de fractură de interes între părțile implicate cum este la noi la Straja de exemplu unde primăria duce un război cu operatorul pârtiei. Este scump dar ai foarte multe lucruri incluse și cel mai important ai  garanția că o să poți schia, cu excepția cazurilor de vreme extremă. Nu trebuie să îți faci griji că este sau nu zăpada sau de cum arată pârtia. Ei își fac griji pentru aceste aspecte, nu tu. Dacă ti-au vândut bilet acesta reprezintă pentru ei un angajament că se poate schia mai mult decât rezonabil. Ei trăiesc din aceasta industrie a turismului și atunci înțeleg să o facă cum trebuie pentru ca tu să revii cu plăcere.
  10. Peisajele. Superbe.  Și pe la noi sunt frumoase, nu neg acest lucru, dar în Austria sunt superbe. Nu este meritul lor desigur, este meritul naturii. Meritul lor este modul in care îți facilitează admirarea peisajelor.  Exista însă și dezavantaje ale faptului ca munții lor sunt locuiți și acoperiți de pârtii. Unul mare este lipsa animalelor sălbatice de mari dimensiuni. Eu unul nu am văzut urme pe zăpadă de nici un fel. Dacă au animale atunci sunt ascunse bine.

Acestea sunt motivele noastre de a merge in Austria, voi puteți însă prefera alte locuri sau mă puteți contrazice. Nu am fost încă in Italia sau Franța la schi, dar avem în plan. Știu că in Ucraina este mai ieftin, dar dacă tot fac o zi pe drum atunci prefer Austria.  Am să vă dau și un sfat, dacă mergeți în Austria la schi și investiți banii in respectiva excursie atunci este păcat să nu luați și cursuri de schi înainte. Se pot face și acolo dar este mult mai scump, însă fără să stăpânești cât de puțin acest sport nu te poți bucura de tot ce are Austria de oferit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: