Cum să te comporți la oraș

Felicitări ! Locuiești acum intru-un oraș de cinci stele pe nume Cluj-Napoca. Ar putea fi însă orice alt oraș, mai mic sau mai mare, după caz. Începe acum o nouă etapă a vieții tale, așa că ar fi bine să fii pregătit pentru ea. Ai schimbat acum ulița, cârciuma sau maidanul cu peisajul citadin. Este un pas important care ar putea să te prindă nepregătit. Pentru a-ți fi mai ușor îți ofer câteva sfaturi care  te vor ajuta să te integrezi mai ușor. Ele îți vor îmbunătăți experiența urbană, a ta  precum și a noastră:

Ai grijă la igiena ta personală. Știu că sună banal, dar nu este.  Poate că de unde ai venit tu apa caldă și baia în casă este un lux. Este de înțeles. Dar acum ești la oraș și aceste facilități sunt disponibile în orice unitate locativă, așa că nu mai ai nicio scuză. Dușul se face zilnic, hainele se spală după purtare și nu este acceptabil nici un miros personal care sugerează lipsa de igienă.

Daca nu știi cum se folosește o baie, întreabă. Este de bun simț, dar este mai bine să prevenim situațiile jenante. Cel mai probabil este că lucrezi sau studiezi într-o comunitate, nu ești singur, așa că vei beneficia de băi comune. Deși sunt lucruri despre care nu vorbim,  necesitățile fiziologice normale ne obligă la folosirea unei toalete, de câteva ori pe zi. Dacă este să fie una comună, atunci de preferat ar fi să fie una curată, pentru confortul tuturor. Chiar dacă acasă ai avut una în fundul curții, tot trebuie să știi ce să faci înăuntru, ca să rămână curată după tine. Te asigur că și colegii tăi vor aprecia. Regula de bază este să tragi apa după tine.

Daca nu ești  sigur cum trebuie să mănânci civilizat, întreabă sau citește. Și la masă, ca peste tot, există o etichetă care poate fi deprinsă în timp. Nu este foarte greu, trebuie doar să vrei. Te rog să vrei. Spre binele nostru.

Adoptă un limbaj civilizat. Este normal ca accentul tău să fie cel al zonei  unde ai trăit și este firesc să fii mândru de el, iar  noi  încurajăm un vocabular cât mai variat, demn de un oraș care se mândrește cu diversitatea lui. Totuși, te rog să reții că asta nu include înjurături și alte cuvinte neplăcute pe care poate obișnuiai să le folosești.

Adoptă un stil de conducere civilizat. Entuziasmul tău de proaspăt venit este firesc,  dar  ar fi de preferat  un stil de conducere politicos și civilizat. Poate că nu ești obișnuit să vezi atâtea mașini deodată, autobuze si tramvaie, semafoare care chiar funcționează, străzi cu patru benzi, semne cu parcarea interzisă, linii continue ( vorbim de cele albe de pe drum), semne de interzis sau obligatoriu și câte și mai câte, dar să știi că așa este într-un oraș mare, iar toate acestea au ca scop facilitarea deplasării dintr-un loc în altul, în siguranță.  În niciun caz nu sunt puse acolo ca să arăți tu ce bun șofer ești, acum că ai schimbat ulița pe bulevard și căruța pe mașină.

Integrează-te. Cel mai probabil că te-ai mutat, student sau angajat,  în oraș,  în căutarea unui viitor mai bun. Am să îți spun un secret,  în mare parte știut de toți: noi toți ne dorim același lucru, indiferent ca ne-am născut aici sau nu, și este foarte probabil că și noi suntem prima generație născută sau mutată la oraș.  Acceptă acest simplu fapt că nu ești darul lăsat de D-zeu pe pământ ci mai degrabă unul din multele daruri lăsate, egal în drepturi și obligații cu toți cei din jurul tău. Încearcă să vezi ce are orașul de oferit pentru tine. Se cheamă de cinci stele pentru că țintim sus, ca și nivel de educație și comportament, iar lipsurile nu sunt o rușine, atâta vreme cât sunt recunoscute. Nu este niciodată prea târziu să recuperezi lipsurile prin educație.

-Respectă ca să fii respectat și fii politicos.  În oraș o să întâlnești fel și fel de lume: profesori, șefi, șoferi de taxi, lucrători comerciali, colegi, portari, medici, îndrumători și lista rămâne deschisă.  Chiar dacă folosirea pronumelor de politețe nu mai este uzitată, folosirea pronumelui nu înseamnă că poți să fii familiar cu oricine sau să îl iei peste picior pe cel despre care crezi tu că  este mai jos pe scara socială. Nu știi ce surprize poți să ai, așa că cel mai bine este să fii politicos cu toți cei din jurul tău. Respectă munca lor pentru ca munca ta să fie respectată și politețea întoarsă.  Cere mai puțin efort să fii politicos, decât rudimentar în exprimare și  te va ajuta mai repede să te integrezi.

-Fii rezonabil cu originea ta. Nu înseamnă să uiți de unde ai venit sau să nu ai ambiții. Înseamnă doar să nu pomenești  toată ziua că acasă era mai bine, că acasă se gătește mai bine, că acasă se fac lucrurile mai bine, că acasă se trăiește mai bine, că oamenii la tine acasă sunt mai buni. Riști la un moment dat să te întrebe lumea de ce ai mai venit la oraș. Și va fi greu să le răspunzi, dacă nu poți să zici ceva ce este mai bine aici.

Nu fii trufaș, modestia te duce departe. Nu te comporta ca și cum orașul/ firma/ facultatea te-a așteptat pe tine să îi salvezi de la un  potențial dezastru economic sau educațional.  Dacă era sa fii Mesia atunci poate că ai fi primit un semn deja. Și cei din jurul tău l-ar fi primit, fără îndoială. Fii sigur că si fără tine orașul va merge înainte, firma va angaja un înlocuitor, facultatea va mai scoate generații de studenți sau un alt antreprenor va veni cu o afacere similară. Lasă faptele să vorbească în locul tău și fii modest cu capabilitățile tale. Arată prin rezultate de ce ești în stare. Dacă ai rezultate, atunci vei fi remarcat și vei avea succes în ceea ce faci. Reușita nu este legată de locul de origine, se obține prin muncă.

Nu fi arogant.  Ești exact ca și noi, toți avem o origine, o poveste, aspirații și dorințe, studii mai mult sau mai puțin extinse, o meserie, familie sau prieteni.  Firește că suntem diferiți unul de altul și ne dorim lucruri diferite, dar ce face cu adevărat orașul să fie dezirabil este felul în care reușim să trăim împreună.  Cu toții ne dorim un trai mai bun, exact ca și tine, cu cât mai repede vei recunoaște asta, cu atât  va fi mai bine pentru că pune lucrurile în perspectiva corectă. Este numai și numai alegerea ta dacă dorești o experiența de cinci stele sau nu. Prin acest articol nu intenționez să jignesc pe nimeni. Clujul a fost mai mereu un oraș în creștere  și care a atras lumea către el.  Puțini sunt cei care au în familie mai multe generații născute la oraș, cei mai mulți suntem veniți de una, maxim două generații. Diferența o face modul în care ne-am adaptat la traiul urban, într-un oraș universitar renumit prin nivelul de civilizație.  Să te civilizezi nu este o rușine, este un deziderat, însă să tragi nivelul general de civilizație în jos, prin comportamentul tău, este un semn de  nepăsare, aroganță și inadaptare. Se poate înlocui Clujul cu orice alt oraș, sfaturile sunt universale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: