Cum să fii mai bun de Crăciun, șase reguli simple de urmat pentru sărbători memorabile garantate.
UNU. Amintește-ți ca ai neamuri și că la ei se referă expresia: cei dragi. Frați, surori, veri, mătuși, unchi, dacă cauți cu adevărat ceva tot se găsește prin telefon. Cum poți să fii mai bun altfel decât sunându-i de Crăciun pentru a le ura sărbători fericite? Ai putea chiar să îi inviți la masă ca să arăți cu adevărat că îți sunt cei dragi. Sigur se naște întrebarea de ce oare i-ai ignorat tot timpul anului dar nu îți bate tu capul prea mult cu detaliile. Îi ignori pentru că sunt obositori, nu ai timp să le asculți problemele sau pur și simplu sunt oameni cu care nu ai nimic în comun. Nu contează cu adevărat de ce, vine Crăciunul si este momentul să le arăți ce om bun ești. Atenție însă să nu promiți nimic din ce ai putea să regreți ulterior. Bunăoară nu promite că o să vă revedeți curând sau nu promite că o să îi ajuți cu ceva practic. Până la Crăciunul următor mai este un an. Dacă au nevoie de ajutor fii evaziv și nu te implica în nimic. Ai fost destul de bun că i-ai revăzut de Crăciun, nu este cazul să exagerezi. După ce trece și anul nou, încet, încet neamurile vor fi uitate și bunătatea ta consumată. Lasă o rezervă pentru cazul foarte probabil că o să mai ai nevoie de ea și in timpul anului pentru că o să mai fie și Paștele și din nou va trebui să te arați generos cu cei dragi.
DOI. Îndoapă-te până nu mai poți. În ce privește mâncarea chiar nu poți fi mai bun altfel. Măcar de Crăciun ai putea îmbunătăți calitatea la ceea ce mănânci, dar tu nu te preocupa prea tare. Este mult mai ușor să crești cantitatea. Mergi la magazin și umple căruciorul cel mai mare pe care îl poți găsi. Ai grijă să fii văzut de lume așa că du-te la o oră de maximă aglomerație. Chiar nu are rost să cheltui atâția bani dacă nu ești admirat pentru asta. Cumpăra orice în cantități cât pentru un an de zile, nu contează că o să le arunci la gunoi curând. Scopul nu este să fii econom, scopul este să cumperi, așa te învață și reclamele și sigur au dreptate, că doar sunt la televizor și televizorul nu minte. Ține minte și la ce medicamente care te ajută cu abuzul de mâncare se face reclamă, pentru că va fi util după Crăciun. Acum că te-ai aprovizionat poți sa te apuci de gătit, cel puțin pentru o familie de trei ori mai numeroasă, dar nu contează că este sărbătoare si asta justifică risipa alimentară. Dacă ai câine poți să te justifici că si el ar mânca mai bine de Crăciun, deși in realitate respectivul nici nu se mai atinge de mâncare de sătul ce este. O să ai cel puțin câteva mese mai serioase așa ca prilejuri să consumi multă mâncare vor fi dar tot nu vei putea consuma cantitățile imense gătite. Sigur, nu o să poți sa îndeși in tine așa mult dintr- odată, este nevoie de antrenament. Cumpătat nu ai fost tu niciodată și chiar nu este cazul să începi de Crăciun cu o dietă. Pentru o îmbunătățire reală începe cu cel puțin o lună înainte și crește treptat volumul de mâncare consumat. Altfel riști să te așezi la masa de Crăciun cu toate bunătățile in fată, tot ce nu ai mâncat un an de zile ( de Paști se fac excese cu un meniu diferit) și să te uiți la ele la poftă dar să nu mai poți mânca pe motiv că ești plin. Bunătățile alea toate si fără excepție provin de la râmător și în nici un caz nu te fă de rușine cu o salată de legume. Sigur, faptul că te simți plin si ești deja la a patra farfurie ar trebui să îți tragă un semnal de alarmă, dar tu nu te lăsa, continua până termini tot sau, alternativ, ți-se face rău. Dacă ți-se face rău poți să iei din medicamentele văzute în reclame, din cele care stimulează ficatul sau bila. A doua zi vei fi ca nou și poți să o iei de la capăt cu mâncatul. Nu iți bate capul cu surplusul de calorii, oricum nu înțelegi noțiunea, iar ce nu înțelegi ai tendința de a ignora. Așa ca ignoră liniștit orice considerente medicale sau biologice și îndoapă-te. Ar fi păcat să arunci așa de mult din mâncarea inutil cumpărată. Arată ca îți pasă de risipa alimentară și străduie-te să arunci cât mai puțin prin îngurgitarea ei.
TREI. Bea cât mai mult că doar ai oricum zile libere și nu mergi la muncă. Dacă trebuie să conduci lasă să treacă măcar doua ore de la ultimul pahar. In rest aplică învățăturile de la punctul doi doar că in varianta lichid-alcoolică. Dacă ești prins și lăsat fără carnet tu nu ai nici o vină, cineva trebuia să te avertizeze ca este filtru de poliție.
PATRU. Cheamă prietenii pe la tine sau mai bine, mergi in vizită pe la ei. Așa măcar nu va trebui să gătești, să strângi sau să speli vase murdare. Fii mai bun de Crăciun și ia-le cadouri complet inutile pe care ei se vor strădui să le expună pentru a nu te jigni. Totuși nu exagera și nu cumpăra animale vii. Puii de cățel sunt drăgălași și frumoși dar au tendința să crească. Fii prietenos chiar și cu cei pe care îi ignori câteva luni odată și nu le răspunzi la telefon. Prefă-te și tu un pic și inițiază vizite prietenești sau mai bine, cheamă-i pe toți odată să pierzi o singură zi. Vei vrea să te lauzi după Crăciun cu câți prieteni ai tu, așa că acum este momentul să mai întreții relațiile de prietenie îndelung ignorate. Ține pentru tine ce crezi despre ei, adesea numai lucruri negative, zâmbește frumos și fă o conversație uzuală și cât mai fără sens. Dacă ești trecut de 30 de ani atunci poți să tragi niște beții in care să vă tot amintiți de vremurile trecute, plângând după vremurile care nu mai sunt ce au fost. Asta arată desigur si unde s-a oprit prietenia voastră în timp dar ignoră acest aspect de dragul sărbătorii. Referă-te la ei ca fiind prieteni buni și oameni faini, ignorând complet realitatea măcar pentru o zi.
CINCI. Fii mai bun și fii generos, donează ceva. Măcar pentru o zi adoptă cauze sociale, animalele și copii necăjiți de soartă fiind cele mai la modă. Donează o sumă oarecare de bani, atât cât iți permiți fără să regreți. Nu are rost să o faci dacă nu anunți public cât mai vocal să vadă lumea ce generos ești. Ai făcut Crăciunul cât se poate de fericit prin asta pentru copiii sărmani sau animalele din adăpost. Trecând peste faptul ca oricât ai iubi animalele, ele nu sărbătoresc Crăciunul din motive obiective care țin de evoluția speciilor, pozele cu pisicuțe si cățeluși lângă un brad împodobit vor face senzație, ai doar grijă să nu se vadă adăpostul mizer in care stau. Nu te lăsa înduplecat să iei acasă vreun pui că o sa crească. Copiii sărmani se vor bucura și ei. Ca și noi și ei sărbătoresc Crăciunul chiar daca este unul foarte auster, iar tu te vei putea lăuda cu fericirea de circumstanță adusă lor. Sigur ei tot sărmani vor fi în continuare și după sărbători și s-ar bucura de un ajutor cât de mic dar constant primit pe tot parcursul anului, dar acest aspect nu mai ține de magia sărbătorilor și a social media. Nu vrei să plictisești lumea pe social media cu donațiile tale constante și in plus este dificil și de lungă durată să te implici într-o cauza socială care să aibă o finalitate măsurabilă prin copii școlarizați sau ajunși adulți. Tu vrei rezultate imediate și poți face aceasta numai prin donațiile inevitabile de sezon, donații care îți liniștesc și conștiința că ai făcut tot ce se putea.
ȘASE. Fii mai bun de Crăciun și exagerează cu pozele postate pe social media. Bine tu nu consideri ca exagerezi, tu consideră ca sunt toți interesați de viața ta personală. Am zis personală deși acum este publică deși totuși ar fi mai bine ca măcar amănuntele intime să le ții pentru tine. Revenind la poze, toate trebuie să fie firește cu decoruri de Crăciun incluzând aici, dar fără a ne limita la: bradul împodobit de la începutul lui decembrie, pulovere, șosete, fulare, toate cu reni și moși, nas de ren si cornițe puse pe mașina, lumini de tot felul și orice altceva ar mai putea sugera Crăciunul. Amintește regulat pe fb că a venit Crăciunul nu de alta dar s-ar putea ca noi să uităm că suntem in decembrie. Anunță zilnic dacă se poate cum ai mai decorat tu de Crăciun și ce vei găti pentru cina festivă. Eventual fă câte o repetiție două, documentează-le cu poze și pune-le pe fb. Ține cont de punctele 1 si 4 si pune poze cu toată lumea cu care te poți poza folosind la nesfârșit sintagmele: oameni dragi, dragii noștri, oameni fani, extraordinar, a venit Crăciunul. Comportă-te ca și cum noi nu am știi nici ce este Crăciunul si nici când se sărbătorește și este imperios necesar să ne înveți tu cum se face, sacrificând din timpul tău personal pentru a ne da un exemplu de urmat.
De Crăciun fii mai bun și sărbătorește cu cei dragi așa cum te-am învățat. Dacă însă ții cont de sfaturile mele și dai de probleme, oricare ar fi ele, nu primesc reclamații. Ar fi trebuit să ai mai multă minte decât sa urmezi sfaturi gratis de pe internet, sfaturi neserioase scrise sub forma de pamflet.