Straja, schi in martie, 2021

De mai bine de zece ani pentru familia noastră vacanța de iarnă este sinonimă cu mersul la schi în Austria. A devenit o rutină, venită din obișnuință, nici nu ne mai întrebăm de ce în Austria și de ce o săptămână. Ne tot propunem să mai mergem și în alta parte, dar inevitabil sfârșim în Austria. Condițiile de schi sunt incomparabil mai bune decât la noi, iar preturile sunt comparabile, dacă le evaluezi după ce primești. Domeniile sunt mult mai mari și mai îngrijite, înghesuiala nu este resimțită decât rareori, iar grija și respectul fată de turiști sunt exemplare. Totuși în anul 2021, în plină pandemie, a trebuit să facem o schimbare și pentru că nu mai aveam alternativa cu Austria, am ajuns să mergem la schi la Straja.

In plan indepartat se vede Varful Straja si telescaunul nefunctional

Ca să mergi la noi în țară o săptămână la schi trebuie, în prealabil, să te condiționezi să vezi numai partea pozitivă. Dacă încerci să faci abstracție de inconveniente precum: drumuri proaste, înghesuială, lipsa cazărilor decente, domenii mici și întreținute prost, mai că îți poți organiza o vacantă de iarnă decentă. Am avut mai multe criterii după care am ales stațiunea, nu le mai detaliez pe toate, dar am rămas la a alege intre Sureanu și Straja, stațiuni care întâmplător sunt apropiate geografic. Cum pe lângă Șureanu nu am găsit cazări disponibile, a rămas să mergem la Straja.

Peisajele trebuie sa le descoperiti singuri.

Situată în Munții Vâlcan, în județul Hunedoara, la o altitudine de 1400 metri, Straja este o fostă stațiune a minerilor, devenită între timp stațiune turistică. Accesul se face din Lupeni, dar drumul până acolo este absolut deprimant. Trecerea prin Vulcan și Lupeni te poartă în timp 30 de ani, în sens negativ și sunt prea puține semne că acolo s-a mai construit sau dezvoltat ceva între timp. Se poate face acolo un film post-apocaliptic, fără mari schimbări de decor. Pentru a ajunge din Lupeni în stațiune ai două variante oficiale, dar te sfătuiesc să o alegi pe a treia, neoficială. Teoretic există o telecabină din Lupeni care te urcă în Straja, iar dacă este zăpadă suficientă se poate și schia pe sub ea. Telecabina este prevăzută cu parcare cu plată, dar programul ei este neregulat, mai ales în martie și poți avea surprize. Alternativ, poți urca până la parcarea de la intrarea în stațiune, întreținută (prost) de către primărie, pe un drum decent, asfaltat și curățat, însă respectiva parcare este foarte scumpă și necurățată de zăpadă. În ambele cazuri o să ai aceeași problemă, va trebui să îți duci singur bagajele până la cabană, pentru că accesul în stațiune este interzis, drumurile fiind foarte înguste, iar lipsa de spatii de parcare acută. Ceva mai încolo o să îți prezint a treia variantă, cea practică . Cabanele sunt de regulă mici și înghesuite, construite la standarde discutabile, așa că este foarte important unde te cazezi, pentru a face diferența dintre un sejur plăcut sau unul care trebuie uitat. În continuare o să îți prezint cum am procedat noi și de ce te sfătuiesc să faci la fel.

Mai rar te prinde apusul pe partie

Cum am procedat noi? În primul rând ne-am redus așteptările pentru a porni cu prima șansă în a avea o vacanță fericită. Am stabilit să mergem în martie, când ziua este mai lungă, nu este sezon și am mers în timpul săptămânii, de luni până vineri. Am văzut și noi pozele cu cozile din luna ianuarie și nu ne-am dorit așa ceva. Apoi am căutat o cazare cât mai bine cotată. Am stat la cabana Edelweiss, cea mai bine cotată cabană, cu demipensiune, prânzul și cina fiind în sistem bufet. Condițiile au fost rezonabile, mâncarea bună, iar cabana este situată foarte aproape de telescaun. Este și o zonă mai îndepărtată de stațiunea principală așa că este foarte multă liniște, iar personalul este foarte implicat și serviabil. Fiica și soacra, pentru ca nu am mai găsit cazare la Edelweiss, le-am cazat la Frații Jderi, maximum cinci minute de mers pe jos de la Edelweiss, însă este o cabană pe care nu o recomand. Micul dejun și cina urma să le luam împreună la Edelweiss. La frații Jderi au primit o cameră fară geam, nici nu am știut că există așa ceva, iar apoi, după negocieri, au schimbat-o, deși, de fapt, cabana era goală. Desigur, a trebuit să plătim o diferență de preț, dar nu am avut de ales. Este o întreagă poveste, amuzantă, dar rămâne ca și material pentru viitor.

Asa arata peisajul vazut in noctura.

A treia variantă de a ajunge este în felul următor, cu organizare în prealabil, adică am sunat să ne asiguram că găsim loc. Ne-am dus cu mașina, dar am parcat-o jos, în Lupeni, aproape de telecabină, într-o parcare amenajată în curtea unui localnic (bineînțeles, numărul îl aveam de la niște prieteni care au fost la Staja cu câteva săptămâni înainte, deci, pe șustaches, cum ar veni). Costul este infinit mai mic (doar 10 ron pe zi) decât în parcarea amenajată oficial. Apoi am apelat la unul din microbuzele care face naveta de jos din Lupeni până în stațiune (un alt număr de telefon, de la aceeași prieteni). Este destul de ieftin (20 ron de persoană) și ce este foarte important, are acces în stațiune și te lasă cât se poate de aproape de cabana unde stai. Edelweiss este situată în capătul stațiunii Straja și din parcarea de sus sau de la telecabina ar fi fost de dus bagajele mai mult de doi kilometri. Revenind, până aici cheltuielile au fost mai mici decât parcarea mașinii sus în stațiune (30 lei/zi) și efortul de a ajunge la cabana incomparabil mai mic decât tragerea prin zăpadă a bagajelor după noi. Ce nu a fost plăcut a fost drumul prin stațiune până la Edelweiss, necurățat de zăpadă și pe care microbuzul a alunecat de două ori în spate, deși șoferul avea experiență. Dacă și șoferul a fost speriat, ce să mai zic de noi pasagerii. Am aflat de la șoferul mașinii că drumurile în stațiune nu sunt curățate, pentru că licitația de deszăpezire nu a fost făcută de către primărie și cum deja era martie oricum ar fi prea târziu. Ce este deszăpezit este datorită efortului concesionarului pârtiei, în rest, ești pe cont propriu și asta include și parcarea oficială din fața stațiunii, unde ești nevoit să iți faci loc printre mormanele de zăpadă. Practic, intervenția primăriei se rezumă la taxarea accesului în stațiune și la curățarea drumului până la bariera de intrare.

Peisaje deosebite.

Nu o să vă spun cât de frumoase sunt peisajele montane ziua sau noaptea, le puteți vedea, parțial, din poze, dar domeniul schiabil o să îl menționez pentru că este un punct pozitiv și chiar doresc să îl laud pentru că oamenii care se ocupă de el își dau interesul. Este aceeași firma de aproape douăzeci de ani și acest lucru se vede prin investițiile făcute și experiența în pregătirea suprafeței. Instalațiile de cablu sunt suficiente pentru lungimea pârtiei, exista și tunuri cu zăpadă artificială funcționale și o instalație de noctura. Nu sunt 24 de kilometri în mod real, cum zic ei pe site. Este o pârtie lungă, Constantinescu și una mai scurtă care coboară la Edelweiss, numită Canal, cu diverse variațiuni. Din păcate, pârtia Lupului nu era funcțională, din motive administrative , iar telescaunul care merge din Vârful Mutu până pe Vârful Straja era defect de ceva vreme și neinclus în domeniul mare schiabil. Pârtia de sub telegondola Straja nu era funcțională, din lipsa de zăpadă, fiind martie. Pârtiile sunt relativ ușoare ( albastre cu putin roșu), potrivite pentru cei care sunt la început cu schiul sau nu vor să se obosească foarte tare. Există mai multe instalații, așa că dacă nu mergi chiar în sezonul de vârf sau în weekend nu o să stai la coadă. Singura mențiune este că ar fi trebuit semnalizată ceva mai bine pârtia în condiții de ceată. Suprafață era pregătită ireproșabil în fiecare dimineața, iar pârtia nu se degrada foarte tare nici chiar la temperaturi pozitive de până la opt grade ziua. Pârtia Canal, cea care coboară la Edelweiss, este mai puțin folosită și, cum este în umbră în timpul zilei, se păstrează intactă până seara. Există și baruri pe pârtie, cu prețuri decente, unde poți să bei o cafea sau altceva admirând panorama superbă din jur. Singurul inconvenient este muzica care merge foarte tare. Surprinzător este că există toalete atât pe partie cât și la baza ei.

Instalatiile sunt suficiente pentru domeniul schiabil existent.

Noi am făcut un abonament pe cinci zile, inclusiv la nocturnă, și ne-a costat aproximativ 1400 lei pentru toti trei, primești o cartelă și poți folosi toate instalațiile, mai puțin cea din Valea Soarelui, dar aceea este pentru începători oricum. Schiatul în nocturnă nu este cum credeți, vizibilitatea este aproximativă iar faptul că se formează berme în timpul zile nu ajută foarte mult. Ca și în Austria echipamentele nu ies pe pârtie decât după închidere, așa că, pe final de zi, pârtia nu mai este perfectă. Ce este cu adevărat spectaculos la nocturnă este faptul că prinzi apusul de soare pe pârtie, iar după ce se lasă întunericul vezi luminile din vale ( Lupeni, Vulcan). Ce era mai puțin plăcut era întoarcerea prin pădure la cabană pe o bezna totală, dar ne-am obișnuit. Experiența nocturnei merită, în special prin spectaculozitatea și ineditul ei.

Un mic bar specializat pe muzica rock. Preferatul nostru.

Ce am mai făcut și a necesitat foarte puțin efort a fost excursia pe vârful Mutu. Sună impresionant dar este de fapt aproape de capătul telescaunului. Dacă te duci roată pe după lacul de acumulare de sus, o să ai o frumoasă priveliște cu partea de sud a țării și necesită doar vreo 200 de metri de dat din bețe. Am mai explorat și diversele porțiuni schiabile de pe lângă pârtie, spre mândria fiicei, care se poate lauda că a schiat „off piste”. Cea mai bună variantă este pe sub telescaunul 2, cel care merge la Edelweiss, dar am mai coborât și pe Lupului, cea mai abrupta dintre partii, așa nebatuta cum era.

În rest nu am fost în restaurante în Straja, aveam masă de tip bufet, așa că nu pot să vă dau nici un sfat. Am avut nevoie de diverse mărunțișuri și am intrat în cele două magazine din stațiune, ambele mici și slab aprovizionate. Vă sfătuiesc să vă aduceți cam tot ce vă trebuie cu voi. Sigur, o apă sau o bere și niște pufuleți puteți cumpăra dar nu mult mai mult de atât.

Zi obisnuita de schi.
Nocturna – aproape toata partia doar pentru noi 🙂

Au fost însă și lucruri care nu ne-au plăcut și primul este contrastul dintre starea domeniului schiabil (foarte bună) și tot ce este în jur, stațiune , oraș, drum sau parcare. Pur și simplu când ieși de pe pârtie te trezești miraculos într-o altă lume. Mai sunt unele cabane puse la punct, dar impresia generală este proastă, de stațiune înghesuită și mizeră. Parcă autoritățile nu ar vrea să facă nimic pentru dezvoltarea turismului și, din ce am citit, așa și este. Tot ce este făcut pe domeniul schiabil este făcut prin credite de către respectiva firmă operatoare, dar, în afara domeniului, se face prea puțin. Drumurile nu sunt curățate, iar parcarea oficială este o glumă. Stațiunea nu pare să aibă un regulament de urbanism, pentru că totul este făcut haotic și cel mai adesea la standarde scăzute. În aceeasi notă, nu înțeleg de ce telescaunul care duce pe Vârful Straja nu este concesionat aceleiași firme pentru a-l repara și pune în funcțiune, practic ar dubla domeniul schiabil. Nici nu mai contează că a fost făcut de primărie, mai important ar fi să fie utilizat și nu să se degradeze prin nefolosire. Geografia locului permite extinderea domeniului schiabil suficient de mult, dar pentru aceasta trebuie și voință administrativă și politică, care se pare că nu există și nu înțeleg de ce, pentru că este o zona foarte săracă și dezvoltarea turismului ar îmbunătăți lucrurile. Am citit că firma care operează pârtiile are doua sute de angajați. Nu este mult, dar este un început, iar dezvoltarea stațiunii ar permite la mult mai mulți angajați în turism.

Partia Canal este cu expunere nordica.

Noi așa am procedat și ne-am simțit bine. A fost o experiență pozitivă, cu cinci zile de soare și schi relaxat. A fost pozitivă pentru că am plecat din start cu ideea că ne vom simți bine și nu am căutat să tot vedem partea negativă. În caz că doriți să vă petreceți concediul de iarnă în țară, vă sfătuiesc să procedați la fel.

Partia este pregatita impecabil.
Orasul Lupeni, in fundal

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: