Mitocanul în saună

Pentru că folosirea saunei este o artă mai puțin cunoscută pe la noi, iar mitocanii se străduiesc adesea să o deprindă, cu rezultate neconcludente, m-am gândit  să le ușurez un pic viața, altruist din fire fiind, compunând un scurt ghid de folosire a respectivei facilități.

  • Nu te spăla înainte. Toată lumea știe că în saună transpiri, așa că este redundant să te speli înainte. Numărul tău de spălări săptămânale este oricum limitat așa că nu irosi una aproape degeaba. Dacă dai de cineva în saună care strâmbă din nas la mirosul tău corporal puternic, ignoră-l sau mai bine, spune-i că este ceva natural.  Daca igiena ta anală lasă de dorit atunci fii agresiv din start că este mai sigur.  Alternativ te poți parfuma înainte, combinația de arome și abur cald este îmbătătoare.
  • Nu folosi prosop.  Cuvântul de ordine este niciodată. Intră direct în saună, trântește-te pe primul loc liber și stai acolo. Încet, încet se va face o pată mare de transpirație sub tine. Poți să fii mândru de ea și să o arăți celorlalți ca semn ca ai stat mult înăuntru. Te poți și bălăci în ea împreună cu amicii.  Nu îți bate capul cu boli de piele transmisibile, igienă corporală și altele de acest gen.  Oricum nu ai noțiunile astea, nu înțelegi conceptele, așa că ce rost are să îți obosești neuronul. Tu ai venit la saună să te relaxezi și nu ai venit la sala de lectură ca sa citești instrucțiunile afișate. Dacă cineva protestează ignora-l sau fii agresiv din nou. După caz.
  • Nu te dezbrăca. Este rușinos să îți arăți părțile intime, așa că nu o face, că nu ești la doctor. Poarta slip sau mai bine șort până la genunchi. Nu vrei ca prietenii sau, mai rău,  necunoscuții să îți vadă bărbăția sau ce ai tu pe acolo. Cine știe ce se poate întâmpla. Stai îmbrăcat. Dacă nu ai slip sau șort, poți folosi chiloții de ieri pe care îi porți și azi, că așa va trebui măcar să îi speli acasă. Materialul ăla care se va închinge în saună va mirosi plăcut, se va simți bine pe piele și cum oricum nu folosești prosop, te va proteja să te așezi direct în transpirația altcuiva. Ar putea să se simtă plăcut,  ca și atunci când te îmbeți și îți dai drumul pe tine.
  • Fă  diversele gesturi obligatorii. Gesturi despre care știi tu sigur că se fac în saună.  Primul gest obligatoriu este să îți scoți mizeria dintre degetele de la picioare. Scarpină-te cu încredere în mod repetat, că poate pică ceva.  După ce transpiri frecă cu încredere orice bucată de piele la care ajungi. Asta va îndepărta transpirația, părul picat și pielea moartă. De transpirat vei transpira din nou,  iar de restul nu ai nevoie. Dacă faci asta când este înghesuială, atunci au un mai mare efect. Dacă ai posibilitatea, fă rost de o perie pentru extra-efect.  Râgâie și scoate tot damful de la ce ai mâncat tu înainte. Nu trebuie să te abții, nu trebuie să te scuzi, doar ești la saună, știi sigur că așa se face.  Sufla-ți nasul cu mâna. Nu te șterge de scândura de lemn că este urât. Nu te șterge nici de șort sau de chiloți, că sunt ai tăi. Uită-te în jur că s-ar putea sa fie un vas cu apă. Ignoră că este destinat pentru pus pe pietrele fierbinții și clătește-ți mâinile în el. Dacă pui apa pe respectivele pietre atunci se va steriliza oricum, așa că nu contează. Scoate sunete puternice de plăcere. Nu știi de ce, dar așa se face.
  • Înghesuie-te. Spre deosebire de lift, sauna nu are limită de greutate. Te poți îndesa înăuntru liniștit. Nu aștepta să îți vină rândul, ignoră numărul de persoane trecut  la intrare și  treci peste evidența faptului că este plin. Ideal ar fi să te îndeși într-o saună mixtă, dar în lipsa de altceva, te îndeși unde se poate. O burtă mare te ajută aici în mod deosebit.
  • Stai până leșini. Dacă tot ai intrat ce rost mai are să ieși? Știi tu sigur că transpiratul ajută la slăbit așa că stai acolo în balta de sudoare, a ta sau a altora. Nu ieși până nu ai slăbit sau ai leșinat, depinde ce se întâmplă prima dată. Alternativ, după ce i-ai deranjat pe toți cu foitul de colo colo, poți să ieși afară. Cu cât mai aleator cu atât mai bine.  Ignoră total ritmul de cicluri de solicitare si repaus a organismului.  Asta este pentru cine citește și tu nu practici sporturi intelectuale.
  • Nu te spăla după saună. Da , știu, suna contra-intuitiv chiar și pentru tine, dar toată transpirația aia rămasă pe corp îți va face bine. Faci și economie la apă caldă, te poți și lăuda cu mirosul corporal puternic și economisești și timp. Este de ajuns să te ștergi cu prosopul sau tricoul.  

Aceste câteva simple sfaturi sunt ușor de urmat, intuitive și vor garanta o experiența plăcută. Problema este că va fi mitocănesc de plăcută. Eu personal am mari reticențe în a merge la saună pe la noi prin tară. În țările mai cu apă caldă și mai avansate în ale civilizației,   îmi place să merg, dar pe la noi am  rețineri.  Totuși, într-o după-masă de duminică m-am dus  să  înot, ca recuperare după alergat, la o locație dedicată sportului, teoretic scumpă și de top. Am contat pe faptul că nu va fi lume și presupunerea mea a fost corectă. La saună s-au perindat, într-un interval de 40 de minute,  șase persoane cu mine cu tot. Din șase doar eu și încă una  am reușit să nu bifăm nici un sfat, în rest s-au întrecut pe ei în porceală.  Asta include și sfatul cu spălatul, doar dacă individul nu a făcut duș in trei minute, cu șters și îmbrăcat cu tot. Doamna nevastă zice că la femei este mult mai civilizat, dar acolo nu am voie, și oricum faptul că este de bărbați nu este o scuză pentru mitocănia groasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: