De ceva vreme am dobândit obiceiul de a-i considera pe cei pe care nu îi cunosc ca fiind apriori mitocani. Nu am un alt fel mai elegant de a împacheta ideea. Sunt perfect conștient de toată maculatura cu dezvoltarea mentală și curentul cu pozitivismul care vă spune complet altceva, și vă tot îndeamnă la lucruri care pun accent pe a accepta și a fi permisiv, dar asta nu înseamnă că sunt de acord.
Dimpotrivă, dată fiind societatea in care trăim, cred că a fi pozitiv și a tot încerca să le găsești celorlalți scuze pentru comportament este atât pierdere de vreme, cât și consum de neuroni, timpul și energie proprie. În plus, nu are nici o justificare să te tot simți tu vinovat sau să te enervezi pentru comportamentul altuia. Nu este comportamentul tău așa că de ce să te tot gândești ce puteai face diferit pentru ca omul să nu se comporte ca un ghiolban ( aka mitocan) cu tine. Nu are rost să te enervezi când mai toate interacțiunile tale zilnice au o notă puternică de golănie și nesimțire. Nu ești tu vinovat că vânzătoarea de la magazin nu are nici măcar șapte ani de acasă și îți vorbește ca unui hoț prins cu buzunarele pline. Nu ești vinovat nici pentru șoferii nesimțiți. Nu trebuie să înghiți nici colegul de serviciu pentru care grosolănia este spirit fin. Nu trebuie tolerat nici clientul care cred că același spirit fin mitocănesc trebuie neapărat exprimat prin jigniri. Nu l-ai educat tu pe adolescentul care crede că este foarte cool să înjure în romgleză pe autobuz. Nu trebuie să îl accepți pe nici un necunoscut care se comportă în afara normelor generale de bun simț și care nu te respectă la nivel de persoană educată.
Va atrag atenția că din păcate trăim într-o societate românească in care numărul de mitocani ne strivește, analfabetismul funcțional face ravagii și educația este absolut precară, dacă nu inexistentă. Bunul simț lipsește în mare parte, iar dacă cumva există limitele lui au fost redefinite. Rușinea de a te comporta urât este necunoscută, iar mitocănia este considerată virtute. Înainte de a-mă contrazice, faceți o excursie la orice mall și vă veți convinge. Dacă vreți să fiți pozitivi cu astfel de oameni, eu nu vă opresc. Este complet lipsit de sens dar desigur că puteți încerca. Doar că o să vă consumați energia degeaba și nu o să obțineți nici un rezultat. Iar frustrările vor fi ale voastre.
În schimb vă sfătuiesc să apelați la micul meu truc. Considerați că toți cei din jurul vostru, firește cei pe care nu îi cunoașteți, sunt mitocani. Nu vă creați așteptări care nu pot fi îndeplinite. Așteptările exagerate au neplăcuta tendință de a crea frustrări, iar frustrările consumă energie. Sunt conștient că sfatul meu denotă aroganță și superioritate, dar nu de acolo a pornit necesitatea lui. Oricum vorbim de raportarea la niște oameni care sunt mitocani așa superioritatea este un sentiment firesc. Mă consider o persoană normală, cu o educație normală și posesor al unui puternic bun simț, format in cei șapte ani de acasă, care se încadrează și el în limitele normalității. Consider că sunt beneficiar al unui grad de cultură care este de așteptat din partea unui absolvent de facultate, deși fiind inginer de meserie, cultura mea este mai degrabă in domeniul științelor exacte decât în a celor umane. Nu am nici un motiv sa fiu arogant, dar am început sa mimez aroganța pentru protecția mea mentală. Pentru mine neuronii mei sunt foarte de preț. Așa că de ce nu, fie ca toți necunoscuții să fie considerați mitocani până la proba contrarie. Prezumția de nevinovăție nu se aplică pentru ei. Sfatul meu are două avantaje.
Primul este că nu te mai consumi nervos. Da, cel sau cea cu care ai interacționat, indiferent din ce motiv, s-a comportat de-o nesimțire strigătoare la cer. Dar era de așteptat. Nimic nu te mai enervează, nimic nu te mai surprinde. În loc să te consumi tu pentru ei, lasă-i pe ei să se consume nervos pentru tine. Nu te băga în mitocănia lor si ține-te departe și nu copia comportamentul lor. Lasă-i perplecși, ai reacții pe care ei nu le înțeleg. Șoferului care te agresează in trafic spune-i drum bun. Vânzătoare-i care vorbește urât urează-i o zi frumoasă. Curierului spune-i mulțumesc frumos. Sunt genul de gesturi pe care oamenii aceștia nu le înțeleg pentru că ei se așteaptă ca la mitocănie să răspunzi cu mitocănie sau cu enervare. Dar cum tu nici nu te așteptai la altceva de la persoana respectivă, ai libertatea de a răspunde cum dorești. Important este să nu te mai enervezi și să nu te mai frustrezi tu din cauza lor. Amintește-ți că nu ești responsabil pentru comportamentul lor.
Al doilea avantaj este ca vei fi plăcut surprins să constați că mai sunt și alte persoane educate și cu bun simț. Nu multe, fapt regretabil, nu majoritare în orice caz, dar mai sunt, nu ești tu singurul. Și aici se vede de fapt falsitatea arogantei mele. Eu știu de fapt că aceste persoane există, dar vreau să fiu surprins când le întâlnesc pe acestea. Ziua mea, in loc să fie plină de surprize neplăcute care să mă încarce cu energie negativă, va conține mai puține surprize, dar plăcute și pline de energie pozitivă. Micile momente în care constat că mai pot avea interacțiuni civilizate, indiferent de sexul, culoarea, educația sau poziția socială a celui cu care interacționez, îmi dau speranța că se poate avea totuși o viața civilizată.
Micul meu truc nu schimbă în esență nimic din societatea în care trăim. Schimbă doar modul in care o percepem. De când îl aplic, eu unul mă simt mai puțin frustrat. Chiar am puterea mentală de a face un top al mitocanilor pe ziua respectivă. Este un exercițiu distractiv mai ales când stai în trafic. Dacă pozitiviștii și apostolii integrării vor să încerce fraternizarea cu mitocanii, sunt invitații mei. Nici nu mă gândesc să îi împiedic. Eu unul pot să găsesc și alte metode de a-mi consuma energia mentală.